Σήμερα το ΕΜΠ είναι φτωχότερο. Η γραμματέας που ήταν η ψυχή του κτηρίου για 15 χρόνια, δεν θα είναι πια μαζί μας. Το ίδιο και ο φύλακας, που τον θυμάμαι από τη δεκαετία του 90 να διαχειρίζεται την πολυεπίπεδη δραστηριότητα του κτηρίου Γκίνη.
136 συνάδελφοί τέθηκαν άμεσα σε διαθεσιμότητα γιατί το σύστημα αποφάσισε ότι η κατηγορία τους δεν άξιζε ούτε καν να μπει σε μοριοδότηση. Πολλοί άλλοι, πολύτιμοι για το ΕΜΠ, εργαζόμενοι, θα μοριοδοτηθούν και θα τεθούν σε διαθεσιμότητα τις επόμενες εβδομάδες, είτε γιατί στη κατηγορία τους καταργείται σημαντικό ποσοστό των θέσεων, είτε γιατί τα αποτελέσματα της μοριοδότησης δεν θα συμβαδίζουν με αυτά μιας πιο ουσιαστικής αξιολόγησης.
Από την άλλη, για τους λίγους «κακούς υπαλλήλους» κατάσταση φαίνεται να κυλάει σύμφωνα με τα προαιώνια κοινωνικά διδάγματα που πήραν σάρκα και οστά κατά τη χρυσή δεκαετία του 80. Η κατηγορία τους δεν μπαίνει σε διαθεσιμότητα, το ΕΜΠ κλειστό για καιρό-ευκαιρία ίσως για φθινοπωρινές διακοπές-, και εντάξει τέλος πάντων, η κοινωνία μου χρωστάει γιατί ο παππούς μου έκανε τρία χρόνια στη Μακρόνησο. Αλλά και κάποιοι που θα βγουν σε διαθεσιμότητα έχουν ήδη πάρει τα παλιά-γνωστά μονοπάτια διάθεσής τους, στο επόμενο εργασιακό τους καταφύγιο.
Ποιοι όμως είναι οι «κακοί» υπάλληλοι; Για κάποιους κανένας δεν μπορεί να εκφέρει γνώμη γιατί δεν συχνάζουν στο ΕΜΠ, ενώ τους υπολοίπους όλοι τους έχουμε συναντήσει και αντιμετωπίσει, σαν αναγκαίο κακό ενός «μεσογειακού» δημόσιου συστήματος. Βέβαια προσωπικά προτιμώ την πρώτη κατηγορία αφού η δεύτερη είναι σαφώς πιο επιζήμια για το ΕΜΠ. Για παράδειγμα ένας «κακός» υπάλληλος Γραμματείας, που παραλαμβάνει τα πιστοποιητικά των πρωτοετών μπορεί να δυσφημίσει τη δουλεία δεκάδων σκληρά εργαζόμενων υπαλλήλων και τελικά το ίδιο το ΕΜΠ. Πόσοι είναι; Σίγουρα όχι πολλοί και θα μπορούσε το ΕΜΠ να τους εντοπίσει και να τους ενσωματώσει σε ένα οργανόγραμμα που θα είχε 883 ονόματα.
Πρέπει όμως να αναφερθώ και στους «ήρωες της εργασίας» που υπάρχουν στο ΕΜΠ αλλά και γενικότερα στις δημόσιες υπηρεσίες της χώρας. Μια κατηγορία που βρίσκεται σε δυσμένεια, ακόμη και σε «προηγμένες» κοινωνίες, εκεί όμως γιατί το σύστημα δεν θέλει να εξαρτάται από το άτομο αλλά από το σύνολο. Κάποιους από αυτούς τους «ήρωες» δεν τους ξέρουμε, γιατί, ακόμη και το βράδυ των Χριστουγέννων, ασχολούνται με αυτά που όλοι μας θεωρούμε αυτονόητα (δίκτυο, κτήρια, φύλαξη), ενώ τους υπόλοιπους όλοι τους γνωρίζουμε ή έχουμε ακούσει για την ικανότητα τους να λειτουργούν το «μεσογειακό» μας σύστημα σε καθημερινή βάση, με συνέπεια, επιμονή και σοφία.
Τι προκάλεσε αυτή την τεράστια αδικία της απόρριψης κάποιων «αρίστων» στη κατηγορία τους, η οποία γίνεται ως επί το πλείστον σε άτομα ταυτισμένα με το ΕΜΠ;
Προφανώς όλα ξεκίνησαν από το κράτος που ισοπεδωτικά προχώρησε στην αναδιάρθρωση μας, αλλά και εμείς θα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα. Θα αναφέρω τέσσερα σημεία τα οποία ίσως χρειαστούν και στο μέλλον.
• Ισχυρή και εμπεριστατωμένη προβολή της θέσης ότι το ΕΜΠ δεν είναι Πανεπιστήμιο Νοτιοδυτικών Κυκλάδων ούτε ΤΕΙ Άνω Ράχης και αξίζει σεβασμού και καλύτερης αντιμετώπισης από το κράτος και την κοινωνία. Οι φοιτητές μας εισέρχονται με βαθμούς πρόσβασης που βρίσκονται στο άνω 5% του συνόλου των υποψηφίων και οι απόφοιτοί μας γίνονται δεκτοί στα καλύτερα πανεπιστήμια του πλανήτη. Οι φοιτητές του ΤΕΙ Άνω Ράχης εισέρχονται με βαθμούς πρόσβασης που βρίσκονται στο κάτω 5% και οι απόφοιτοί του απλά δεν υπάρχουν. Ακόμη, το διδακτικό και ερευνητικό μας έργο, καθιστά το ΕΜΠ σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο, με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ μας είναι από τα πιο υψηλά, συγκρινόμενο με άλλα ιδρύματα και δομές της χώρας.
• Εσωτερική αξιολόγηση των πάντων. Προσωπικού, ΔΕΠ, εργολάβων, υπηρεσιών, μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Η μακροχρόνια άρνηση από όλους μας, κάθε αξιολόγησης σε οτιδήποτε, έφερε την επισφαλή και εξωτερική διαδικασία της μοριοδότησης. Προσωπικά την συναντώ χρόνια από όλους, ακόμη και από τους φοιτητές. Η άρνηση, που δικαιολογημένα πηγάζει από την έλλειψη εμπιστοσύνης στο «μεσογειακό» σύστημα, μαθηματικά οδηγεί στην υποβάθμιση. Η αντίληψη ισοπέδωσης των πάντων που υπάρχει στην Ελληνική κοινωνία δεν πρέπει να περάσει στο ΕΜΠ. Δεν είναι πρωτόγνωρο ακόμη και για «δίκαιες» κοινωνίες η υποβάθμιση των «αρίστων», αλλά στην Ελλάδα είναι παλιά υπόθεση, η αναβάθμιση των «αχρήστων». Το ζήτημα της αξιολόγησης θα το βρούμε μπροστά μας όταν θα συγκριθούμε με το ΤΕΙ Άνω Ράχης. Ελπίζω ότι τότε το σύστημα θα έχει την κοινή λογική να μην κάνει μοριοδότηση με βάση τον αριθμό των εγγεγραμμένων στο πρώτο έτος (και μηδέποτε αποφοιτησάντων) φοιτητών. Ακόμη ελπίζω ότι όταν το σύστημα σαρώσει το ΤΕΙ Άνω Ράχης να φροντίσει για την ενσωμάτωση των «αρίστων» του (που σίγουρα υπάρχουν), σε άλλες δομές.
• Σχέδιο για την εξασφάλιση της λειτουργίας του ΕΜΠ μετά τις απομακρύνσεις και υποστήριξη κάποιων εργαζομένων που τελικά δεν θα «διατεθούν». Το ΕΜΠ πρέπει να συνεχίσει το έργο του όπως έκανε και σε άλλες δύσκολες στιγμές στην ιστορία του και ταυτόχρονα να υποστηρίξει τα πρώην μέλη της Κοινότητας που το επιθυμούν ή το έχουν ανάγκη. Ας δημιουργηθεί ταμείο υποστήριξης ή ας διατεθούν χρήματα από τον Ειδικό Λογαριασμό για την χρηματοδότηση κάποιων «πολύτιμων» υπαλλήλων, ώστε να συνεχίσουν το έργο τους. Ακόμη να εξασφαλιστεί η στήριξη όσων έχουν πρόβλημα. Ξέρω, δεν αφήνει ο Πάρεδρος, το μνημόνιο, οι νόμοι, οι διατάξεις, τι θα πουν τα ΜΜΕ…. Μήπως είναι καιρός να προασπίσει το ΕΜΠ επιτέλους την αυτονομία του; Έχει φέρει στη χώρα εκατοντάδες εκατομμύρια μέσα από την έρευνα και πρόσφατα συνείσφερε 35 εκατομμύρια στο απύθμενο χρέος. Είναι δυνατόν να έχει ακόμη προβλήματα για το πως θα χειριστεί τους πόρους του;
• Σχέδιο για το ΕΜΠ του μέλλοντος. Ας οργανωθεί ένα ΕΜΠ που να ανθίζουν οι «άριστοι» χωρίς να αισθάνονται προσβεβλημένοι οι «μέτριοι» που πάντα υπάρχουν. Ο καθένας έχει το ρόλο του σε ένα σύστημα που ξέρει να αξιοποιεί τους ανθρώπους του. Ακόμη, ας προσαρμοστεί η κοινότητα στις νέες καταστάσεις, χωρίς να συμβιβαστεί, προδίδοντας παλιές αξίες. Ίσως σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση να μην είναι κατάλληλη η στιγμή, αλλά σύντομα θα πρέπει να επανεξεταστούν στερεότυπα που μόνο στην επιφάνεια είναι δημοκρατικά και τελικά οδηγούν στην ισοπέδωση και τη συρρίκνωση.
Πιστεύω ότι με βάση αυτούς τους τέσσερεις άξονες θα πρέπει να κινηθεί το Ίδρυμα στο μέλλον, ώστε να μειωθούν οι επιδράσεις του πρώτου χτυπήματος και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα τα επόμενα που έρχονται. Το ΕΜΠ έχει ικανούς ανθρώπους, ταυτισμένους με το ίδρυμα, που μπορούν να συνθέσουν τις απόψεις τους και να δημιουργήσουν έναν Πολυτεχνείο αριστείας και ανάπτυξης, ακόμη και αν αυτό είναι μια νησίδα μέσα στον ωκεανό της χρεωκοπίας.
Και για να τελειώσω με τα πρόσωπα που ανέφερα στην αρχή, νοιώθω ότι κάποιος θα πρέπει να πει κάτι για την προσβολή που έγινε στη γραμματέα, στο φύλακα και πολλούς άλλους «πολύτιμους» συναδέλφους. Τα άμεσα βιοποριστικά προβλήματα που διαγράφονται στο άμεσο μέλλον, εντείνονται από τη θλίψη ότι τους απέρριψε ένα σύστημα το οποίο υπηρέτησαν ολόψυχα. Δεν πειράζει το λέω εγώ πρώτος. Λυπάμαι για την αδικία, το μακροχρόνιο έργο σας συνέβαλε στην ανάπτυξη του ΕΜΠ και ελπίζω ότι το Ίδρυμα θα βρει έναν τρόπο να σας αποκαταστήσει. Εξάλλου, ο δρόμος της αριστείας είναι λίγο πιο δύσκολος, αν κουβαλάς ένα, έστω και μικρό, φορτίο αδικίας.
Andreas Efstratiadis says
Για πες μας βρε Νίκο, εσύ που είσαι “από μέσα”, τι γίνεται με τα ερωτηματολόγια αξιολόγησης που μοιράζονται στους φοιτητές; Πόσο πολύ λαμβάνονται υπόψη τα καλά και κακά σχόλια που κάνουν;
Nikos Mamassis says
Παραδοσιακά καθόλου. Το σύστημα γιο δεκαετίες τα σαμποτάρει και οι φοιτητές έχουν κουραστεί και σνομπάρουν τη διαδικασία. Ο εκφυλισμός οδηγεί σε αλλοίωση. Για παράδειγμα καλός καθηγητής που παρακολουθούν το μάθημά του 120 άτομα παίρνει 70 ερωτηματολόγια (οι άλλοι 50 πιστεύουν ότι δεν έχει νόημα) και βγάζει 9.5/10. Κακός καθηγητής που παρακολουθούν το μάθημά του 10 άτομα παίρνει 3 θαυμάσια ερωτηματολόγια.
Πέρισυ ξεκίνησε το σύστημα ηλεκτρονικών ερωτηματολογίων το οποίο σαμποτάρεται κανονικότατα από όλους. Πάντως και όταν ενεργοποιηθεί θέλει λίγο προσοχή στα προπτυχιακά, δεδομένου ότι μπορεί για διάφορους λόγους να πέσουν μαζικά αρνητικά ή θετικά ερωτηματολόγια για κάποιο μάθημα από άτομα που δεν το παρακολούθησαν. Τελικά εκείνο που μένει είναι μία αίσθηση για κάποιους καλούς καθηγητές με βάση διάφορα κριτήρια (περιεχόμενο, μεταδοτικότητα, εφαρμοσιμότητα), αίσθηση που δεν πρόκειται να τους βοηθήσει στο μέλλον με οριζόντια κριτήρια αξιολόγησης
Andreas Efstratiadis says
Εκεί λοιπόν που εφαρμόστηκε η αξιολόγηση, στην πιο προφανή “υπηρεσία” του Πολυτεχνείου, που είναι η παροχή εκπαιδευτικού έργου, και από τον πλέον αρμόδιο να αξιολογήσει, που είναι ο “πελάτης”-φοιτητής, έγινε μια τρύπα στο νερό. Συμπέρασμα: έχουμε δρόμο μπροστά μας.
Eugenia Gioka says
• Σχέδιο για την εξασφάλιση της λειτουργίας του ΕΜΠ μετά τις απομακρύνσεις και υποστήριξη κάποιων εργαζομένων που τελικά δεν θα «διατεθούν». ……………………… Ας δημιουργηθεί ταμείο υποστήριξης ή ας διατεθούν χρήματα από τον Ειδικό Λογαριασμό για την χρηματοδότηση κάποιων «πολύτιμων» υπαλλήλων, ώστε να συνεχίσουν το έργο τους. Ακόμη να εξασφαλιστεί η στήριξη όσων έχουν πρόβλημα.
Αγαπητέ Νίκο, θα έχετε χρόνο, εσείς που θα μείνετε να κάνετε σχέδια για την “εξασφάλιση της λειτουργίας του ΕΜΠ μετά τις απομακρύνσεις”. Προσωπικά θα σε παρακαλουσα να μην βιάζεσαι, γιατί ο αγώνας των συναδέλφων είναι εν εξελίξει και ίσως κάποιοι διαψευστούν ως προς την έκβασή του. Δεν έχω μάθει να μασάω τα λόγια μου, δεν θα ήθελα να σε συμπεριλάβω σ’ αυτούς που επιθυμούν την απομάκρυνση.
Αναφορικά με τη διατήρηση των “πολύτιμων” συναδέλφων που προτείνεις να παραμείνουν με στήριξη από την Ερευνα θα ήθελα -μιάς και μιλάς και για αξιολόγηση- να δώσεις κάποια χαρακτηριστικά τους. Δηλ. τι χαρακτηριστικά θα είχε κατά την προσωπική σου άποψη ένας “πολύτιμος”?
Συναδελφικά ευχαριστώ
Nikos Mamassis says
Ευγενία
Δεν είμαι σε αυτούς που επιθυμούν την απομάκρυνση των συναδέλφων και ούτε σε αυτούς που κάνουν σχέδια για το μέλλον του ΕΜΠ. Εγώ κάνω εκπαίδευση, άλλοι κάνουν τα σχέδια. Το συγκεκριμένο σημείο που αναφέρεσαι περιγράφει ένα plan B, που κατά τη γνώμη μου πάντα πρέπει να υπάρχει. Μακάρι να δικαιωθεί ο αγώνας, αλλά ένα δυνατό ΕΜΠ που μπορεί να υποστηρίξει τους υπαλλήλους του θα πρέπει να προετοιμάσει κάποιες, έστω και συμβολικές, πρωτοβουλίες.
Αντιλαμβάνομαι την επιφύλαξη για τους «πολύτιμους» αλλά στις δυτικές κοινωνίες οι εργαζόμενοι μπορούν να ξεδιπλώσουν τα ταλέντα τους και να διακριθούν, ακόμη και εκτελώντας εργασίες «υποδομής». Το γιατί το ελληνικό δημόσιο σταδιακά «εξαρτήθηκε» από αυτούς, θέλει μεγάλη συζήτηση.
Όσον αφορά στα χαρακτηριστικά του “πολύτιμου” για μένα σχετίζονται με την δουλειά που κάνει στο ΕΜΠ και την προσωπικότητά του. Για το πρώτο θα αναφέρω ενδεικτικά φύλαξη και κέντρο δικτύων. Όσον αφορά το δεύτερο, αν και είναι δύσκολο να βάλεις γενικούς κανόνες, όλοι γνωρίζουμε τους “πολύτιμους”. Δυστυχώς πότε το σύστημα δεν είχε την ικανότητα και την βούληση να αξιολογήσει ουσιαστικά τους υπαλλήλους του. Στην κατάλληλη εποχή η αξιολόγηση μπορεί να οδηγήσει στην ανασυγκρότηση, σήμερα οδηγεί στην απόλυση. Συμμερίζομαι την επιφύλαξη για τις διαδικασίες αξιολόγησης στην ελληνική κοινωνία και μάλιστα σήμερα που διακυβεύεται το δικαίωμα στην εργασία τόσων ανθρώπων. Συμβιβάζομαι με την αναξιοκρατία που τόσα χρόνια βλέπω στη χώρα μου, μόνο και μόνο για να «κυλίσει» το σύστημα. Αλλά δεν μπορώ να μην αναφερθώ σε ορισμένους «πολύτιμους» που γνωρίζω, και το σύστημα τους αποκεφαλίζει χωρίς την «ευκαιρία» της μοριοδότησης .
Ειλικρινά εύχομαι ο αγώνας να έχει αποτέλεσμα και η συζήτηση αυτή να συνεχιστεί σε ένα ΕΜΠ με όλους τους εργαζομένους στις θέσεις τους.
Antonis Christofides says
Νίκο,
διαφωνώ με την ύπαρξη και με τη συζήτηση ενός τέτοιου Plan B. Οποιαδήποτε συζήτηση για ένα Plan B του τύπου «τι θα κάνουμε αν τελικά γίνει ό,τι θέλει η κυβέρνηση» παίζει το παιχνίδι της κατ’ ευφημισμόν ονομαζόμενης κυβέρνησης.
Το πρόβλημα, όπως έχω ξαναγράψει, δεν είναι να μην απολυθούν οι υπάλληλοι· είναι να φύγει η κατ’ ευφημισμόν ονομαζόμενη κυβέρνηση. Καλύτερα απολυμένος με δημοκρατία παρά εργαζόμενος υπό ξένη κατοχή. Ο λόγος είναι απλός: απολυμένος με δημοκρατία έχω ελπίδα να ζήσω μια καλή ζωή, ενώ εργαζόμενος υπό ξένη κατοχή, και δη τη συγκεκριμένη κατοχή, η οποία προσπαθεί συστηματικά να διαλύσει τα πάντα, απλώς κερδίζω λίγο χρόνο πριν και τη δικιά μου διάλυση, η οποία όμως αναπόφευκτα θα έρθει.
Επομένως, είναι χρήσιμο να συζητάμε Plan B του τύπου «πώς θα διώξουμε τους κυβερνήτες αν δεν το καταφέρουμε έτσι», όχι Plan B του τύπου πώς θα συμμαχίσω με τους κυβερνήτες αν δεν τα καταφέρω με τους απολυμένους.
Γι’ αυτό και οι κινητοποιήσεις, αν και αναγνωρίζω πως έχουν γίνει πολύ σπουδαία βήματα από την πρόσφατη εποχή των συνδικαλισταράδων και των απεργιών του καναπέ, εξακολουθούν να βρίσκονται, πιστεύω, σε λάθος δρόμο. Αυτόν που πιστεύω σωστό τον έχω εξηγήσει ήδη.
Andreas Efstratiadis says
Τρέφω μια μικρή αλλά όχι μηδενική ελπίδα ότι, αν αποτύχει το πρόγραμμα της διαθεσιμότητας, η κυβέρνηση θα πέσει. Ως τώρα, η επιτυχία της βασίζεται στην απογοήτευση του κόσμου, καθώς ό,τι και να κάνει, πάντα η κυβέρνηση κερδίζει. Η πρώτη κραυγαλέα αποτυχία μπορεί να ξυπνήσει τον κόσμο, που θα αντιληφθεί ότι ο αντίπαλος δεν είναι άτρωτος. Και τότε …