Νομοτελειακά, όπως όλα τα ΑΕΙ της χώρας, και το ΕΜΠ θα έχει σε λίγο το Συμβούλιό του, το νέο όργανο, στο οποίο ο καινούργιος νόμος για τα ΑΕΙ αναθέτει στρατηγικής σημασίας αρμοδιότητες. Απ’ όσο φαίνεται από τις πρόσφατες εξελίξεις, το Συμβούλιο του ΕΜΠ θα είναι εκλεγμένο, και όχι διορισμένο κατ’ αρχαιότητα.
Παρότι προβλέψιμο και εξηγήσιμο—και παρόλο που δεν περιποιεί τιμή το να μην αναγνωρίζει κανείς τη δυναμική των πραγμάτων και τις νομοτέλειες—δεν παύει να είναι κρίμα κι άσχημο για το Ίδρυμα το γεγονός ότι σημαντικές φωνές και συγκροτημένες τάσεις της πολυτεχνειακής κοινότητας επέλεξαν να μη συμμετέχουν (με υποψηφιότητες) στην εκλογή.
Τελικώς, το σώμα έχει να επιλέξει τους 8 από 12 υποψήφιους. Η γκάμα επιλογών είναι μικρή και το εκλογικό σύστημα περίεργο και πολύπλοκο. Από την άλλη πλευρά, οι αρμοδιότητες που θα έχει το Συμβούλιο είναι πολλές, και οι εξουσίες του μεγάλες και μεγεθύνονται ακόμη περισσότερο από τις ασάφειες—από το γεγονός ότι όλοι «ψαχνόμαστε» για το πώς θα πορευτούμε. Η σύνθεσή του χαρακτηρίζεται από την πρωτοτυπία ότι οι μισοί (σχεδόν) εκλέγουν τους άλλους μισούς, πράγμα που δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε ως προς τη λογική και τη σκοπιμότητά του. Γιατί π.χ. δεν θα μπορούσαν όλα τα μέλη του, εσωτερικά και εξωτερικά, να ψηφίζονται (σε ξεχωριστές ψηφοφορίες) από το σύνολο των εκλεκτόρων; Γιατί περιορίζεται το δικαίωμά μας του εκλέγειν στο μισό ενός οργάνου και αναγκαζόμαστε να εκχωρήσουμε το δικαίωμά μας για το άλλο μισό; Πως θα υπάρξει ισοτιμία σε όργανο δύο ταχυτήτων που οι μισοί εκλέγουν τους άλλους μισούς; Αντιμάχεται αυτή η διαδικασία τη φυσική τάση μας (των πανεπιστημιακών) να σχηματίζουμε «ομίλους» (πιο χαριτωμένα «παρεΐτσες» ή πιο ωμά «κλίκες») ή μήπως την ενδυναμώνει;
Το καινούργιο πλαίσιο λειτουργίας των πανεπιστημίων δεν μας ικανοποιεί και η εκτίμησή μας για τους συντάκτες του είναι χαμηλή (βλ. και συναφείς αναρτήσεις Α και Β). Ωστόσο, θεωρούμε ότι οι αλλαγές που επέφερε ο Ν. 4076 στο Ν. 4009 είναι προς τη σωστή, δημοκρατική, κατεύθυνση και πιστεύουμε ότι πολλά ακόμη μπορούν να γίνουν με τη θέσπιση δημοκρατικού Οργανισμού και Εσωτερικού Κανονισμού από μας τους ίδιους. Παράλληλα, μπορούμε να πιέζουμε να καταργηθεί ο νόμος ή να αλλάξουν όσες διατάξεις δημιουργούν προβλήματα κτλ., ανάλογα με το πώς βλέπουμε το νόμο.
Με αυτή τη λογική θα συμμετάσχουμε ως ψηφοφόροι στην εκλογή. Ως ψηφοφόροι, λοιπόν, που παραδοσιακά έχουν την ψευδαίσθηση ότι είναι τα αφεντικά πριν από τις εκλογές, ασκούμε το δικαίωμά μας να εκθέτουμε τις απαιτήσεις μας προς τους υποψήφιους, και παράλληλα προτρέπουμε και διευκολύνουμε και άλλους συναδέλφους να το κάνουν, ιδίως για το λόγο ότι μέσα στην αναμπουμπούλα δεν έγινε διάλογος επί της ουσίας για αυτή την εκλογή—σε αντίθεση με άλλα Ιδρύματα όπου σύλλογοι μελών ΔΕΠ οργάνωσαν διάλογο.
Σε γενικές γραμμές, απαιτούμε διαφάνεια, δέσμευση για δημοκρατικές και συμμετοχικές διαδικασίες, δέσμευση για συνέπεια και λογοδοσία.
Σε σχέση με τη διαφάνεια, στην παρούσα φάση θέλουμε να γνωρίζουμε ποιοι είναι και τι πρεσβεύουν οι υποψήφιοι. Θέλουμε να γνωρίζουμε τη συνεισφορά τους στο επιστημονικό γίγνεσθαι. Θεωρούμε ότι ο πιο πρόσφορος και διαφανέστερος (και προς την κοινωνία) τρόπος για αυτό το σκοπό είναι μέσω των ιστοσελίδων του Google Scholar. (Προσέξαμε ότι μόνο δύο από τους 12 υποψήφιους έχουν μπει σε αυτόν τον κόπο ενώ για άλλους δεν έχει αναρτηθεί ούτε καν βιογραφικό σημείωμα στην ιστοσελίδα—πάντως διευκρινίζουμε ότι δεν θεωρούμε ότι οι υποψήφιοι πρέπει κατ’ ανάγκη να έχουν μεγάλους βιβλιομετρικούς δείκτες, αλλά απλώς πρέπει να είναι γνωστή σε όλους μας η συνεισφορά τους). Θέλουμε να γνωρίζουμε την προσφορά τους σε διδακτικό έργο και θεωρούμε ότι πρόσφοροι τρόποι για να τη δείξουν είναι να αναρτήσουν δημόσια τις φοιτητικές αξιολογήσεις καθώς και καταλόγους των διπλωματικών και μεταπτυχιακών εργασιών που έχουν επιβλέψει. Θέλουμε να γνωρίζουμε την συμμετοχική (άλλοι τη λένε διοικητική) δραστηριότητα και εμπειρία τους στο ΕΜΠ, στην Ελλάδα, στον κόσμο.
Ιδιαίτερα, όμως, θέλουμε να γνωρίζουμε το τι πρεσβεύουν και ειδικότερα την άποψή τους για το νέο θεσμικό πλαίσιο. Θέλουμε να ξέρουμε το όραμά τους για το Πανεπιστήμιο και το ΕΜΠ ειδικότερα, καθώς και τι σκέφτονται να πράξουν ως μέλη του Συμβουλίου για κρίσιμα συγκεκριμένα θέματα (κύκλοι σπουδών, δίδακτρα, συγχωνεύσεις Σχολών κτλ.). Θα μπορούσε κανείς να πει ότι αυτή η απαίτηση έχει κάπως καλυφθεί αφού όλοι (σχεδόν;) οι υποψήφιοι μας έστειλαν ηλεκτρονικά μηνύματα με τις απόψεις τους. Όμως, τα ηλεκτρονικά μηνύματα είναι αλληλογραφία και ανήκουν στην ιδιωτική σφαίρα (π.χ. προστατεύονται από διατάξεις απορρήτου κτλ.). Εμείς ζητούμε δημόσια ανάρτηση των απόψεων στο Διαδίκτυο, κάτι που θα διευκολύνει και τους ίδιους να θυμούνται τι έχουν πει και να είναι συνεπείς σε αυτό (κι ακόμα κι αν πέσει ο server τους, θα μπορούν να το θυμηθούν μέσω χρήσιμων μηχανών του Διαδικτύου, π.χ. wayback).
Ακόμη περισσότερο απαιτούμε παρόμοια στοιχεία και διαφανή διαδικασία και για τα εξωτερικά μέλη. Παρόλο που δεν θα κληθούμε ως ψηφοφόροι να εκλέξουμε τα εξωτερικά μέλη, απαιτούμε από τα εσωτερικά μέλη να τεκμηριώσουν τις επιλογές τους με πλήρη διαφάνεια και αίσθημα λογοδοσίας προς το σώμα που τους εξέλεξε.
Με δεδομένο ότι οι υποψήφιοι έχουν στην πράξη αποδεχτεί τη χρήση της πληροφορικής τεχνολογίας ως εργαλείου ψηφοφορίας, ζητούμε να διευρύνουν τη χρήση της προς την κατεύθυνση της άμεσης δημοκρατίας. Θεωρούμε ουσιαστικό το να εκφράζεται η γνώμη του συνόλου της πολυτεχνειακής κοινότητας σε σοβαρά θέματα και είμαστε αντίθετοι στην εργολαβική ανάθεση αρμοδιοτήτων σε όποιους αντιπροσώπους.
Στην ίδια κατεύθυνση ζητούμε απόλυτη διαφάνεια από το όργανο που θα συγκροτηθεί. Ζητούμε τα πρακτικά των συνεδριάσεών του, οι αποφάσεις του και τα συναφή έγγραφα να είναι προσβάσιμα όχι μόνο στο σύνολο της πολυτεχνειακής κοινότητας αλλά και στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.
Δημήτρης Κουτσογιάννης και Νίκος Μαμάσης
ΥΓ. Τα σχόλια ευπρόσδεκτα—ιδίως των υποψήφιων.
Demetris Koutsoyiannis says
Συνάδελφος (αν θέλει ας πει ο ίδιος το όνομά του) μας έστειλε απαντητικό μήνυμα σε Greeklish, το οποίο άλλος συνάδελφος δεν μπορούσε να διαβάσει. Για να διευκολύνω την ανάγνωση του μηνύματος που το βρήκα ενδιαφέρον το έχω μετατρέψει σε Ελληνικά πιο κάτω. Παρεμπιπτόντως, τη μετατροπή την έκανα αυτόματα με διαδικτυακό εργαλείο.
Ακολουθεί το μήνυμα:
Ανεξάρτητα του αν θα είμαι ψηφοφόρος ή μη θέλω πολύ να ακούσω τις όποιες απόψεις των υποψηφίων για την στρατηγική ανάπτυξης του ΕΜΠ με προοπτική 20-ετίας. Συμπεριλαμβανομένης και τις ανάπτυξης (αλλαγής, τροποποίησης κλπ) των θεσμών που θα διέπουν την όποια οργάνωση σε ουσιαστικό επίπεδο των οργάνων που θα πλαισιώσουν οι ίδιοι ή αυτοί που θα προκύψουν στη συνέχεια με πρωτοβουλία του ΣΙ.
Προσωπικά, δεν θυμάμαι ποτέ να έχω ακούσει η δει γραμμένο κάτι τέτοιο (όχι γενικόλογο και ξύλινο όπως λέγεται) από τους αγαπητούς συναδέλφους (συναδέλφισσες) στο παρελθόν. Επαναλαμβάνω: Στρατηγική ανάπτυξης σε όλα τα επίπεδα με βάθος 20-ετίας. Αυτό εννοώ.
Ή τουλάχιστον, γιατί θεωρούν τους εαυτούς τους κατάλληλους για κάτι τέτοιο. Δηλαδή, τι τους ώθησε στην απόφαση να είναι υποψήφιοι.
Ειλικρινά θέλω να ακούσω. Είναι δεδομένο ότι τα πράγματα δεν είναι ούτε άσπρα ούτε μαύρα, αλλά είναι αρκετά σύνθετα. Ας μου δοθεί η ευκαιρία λοιπόν να αναπτύξω, να μεταβάλω ή και να εμπλουτίσω την όποια (αρνητική, σε γενικές γραμμές) άποψη μου για την μεταρρύθμιση όπως αποκαλείται.
Ελπίζω να μην αρχίσει πάλι ένας νέος κύκλος προσωπικών επιθέσεων και χαρακτηρισμών που δεν βοηθάει καθόλου τη διαδικασία ανάπτυξης των ιδεών και των θεσμών που απορρέουν, πέρα από την “αισθητική” πλευρά του θέματος.
Demetris Koutsoyiannis says
Με μεγάλη μας χαρά λάβαμε από τρεις συναδέλφους κείμενα με τις θέσεις τους, τα οποία δημοσιοποιούμε παρακάτω. Το ίδιο θα κάνουμε και για κείμενα άλλων συναδέλφων, αν τυχόν μας στείλουν, σημειώνοντας επίσης ότι κάθε ενδιαφερόμενος, υποψήφιος ή όχι, μπορεί να αναρτήσει ο ίδιος το κείμενό του χωρίς καν τη δικιά μας παρεμβολή. Σε περίπτωση που διατυπωθούν ερωτήσεις προς τους υποψηφίους, θα φροντίσουμε να τους ενημερώσουμε (ακόμα και αν δεν διαβάζουν το μπλογκ) ώστε να απαντήσουν.
ΔΚ & ΝΜ
Demetris Koutsoyiannis says
Κείμενο θέσεων Δημήτρη Τσαμπούλα
Αγαπητές και Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Σε συνέχεια της υποβολής της υποψηφιότητάς μου για εσωτερικό μέλος του Συμβουλίου Ε.Μ.Π., θα ήθελα να σας κάνω κοινωνούς των απόψεών μου για το Πολυτεχνείο, τις οποίες εξάλλου ήδη γνωρίζετε από την υποψηφιότητα μου στις πρόσφατες Πρυτανικές εκλογές. Εφόσον με τη ψήφο σας εκλεγώ, θα καταβάλω κάθε προσπάθεια για τα παρακάτω:
1. Το ΕΜΠ να εξακολουθεί να αποτελεί ένα υψηλού επιπέδου και διεθνούς κύρους Δημόσιο Πολυτεχνείο που να ανταποκρίνεται στις εκπαιδευτικές και ερευνητικές προκλήσεις της εποχής μας, να παρέχει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, να παράγει συνεχή και συστηματική γνώση για όλους χωρίς εμπόδια, να συνεισφέρει στην πρόοδο των επιστημών, στην καινοτομία και να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο. Θα κάνουμε ότι χρειαστεί ώστε το ΕΜΠ να ανεβαίνει συνεχώς στις διεθνείς κατατάξεις των Πανεπιστημίων με έμφαση στην εξωστρέφεια και να αποτελεί πρότυπο εκπαιδευτικής και ερευνητικής αριστείας.
2. Σεβασμός στους θεσμούς και στα συλλογικά όργανα, ανθρωποκεντρική προσέγγιση και αξιοκρατία, συνεχής συνεργασία με τη Σύγκλητο και τον Πρύτανη και διάλογος με όλα τα μέλη της Πολυτεχνειακής Κοινότητας.
3. Ενίσχυση της αυτοτέλειας του ΕΜΠ, ώστε να είναι ικανό να διαχειρίζεται τα «του οίκου του» με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα και να παραμείνει πρωτοπόρο σε αυτή την αναγκαία προσπάθεια των ελληνικών ΑΕΙ.
4. Αναβάθμιση των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών, που θα οδηγήσει σε εκπαίδευση αριστείας, λαμβάνοντας υπόψη και τις προτάσεις των φοιτητών, για τους οποίους γίνεται αυτή η προσπάθεια. Η πρόσβαση στη γνώση να γίνεται χωρίς περιορισμούς και εμπόδια.
5. Ενίσχυση της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, που συνεισφέρει στην πρόοδο της επιστήμης και οδηγεί σε καινοτομίες και οικονομική ανάπτυξη. Απαιτείται εκσυγχρονισμός των δομών και κανονισμών που αφορούν στις ερευνητικές δραστηριότητες και στους ερευνητές και σύνδεση της έρευνας με τη παραγωγική διαδικασία μέσω συνεργασιών.
6. Εξασφάλιση των αναγκαίων οικονομικών πόρων για τη εύρυθμη λειτουργία του ΕΜΠ που σήμερα καθίσταται επιτακτική. Απαιτούνται καινοτόμες ιδέες για έσοδα, προκειμένου να εξασφαλισθούν οι απαραίτητοι πόροι για την παρεχόμενη εκπαίδευση, την έρευνα, τις υποτροφίες καθώς και τη λειτουργία και συντήρηση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού. Εξάλλου απαιτούνται μέτρα για τον εξορθολογισμό των δαπανών, όπως οι προμήθειες μέσω ηλεκτρονικών διαγωνισμών, η εξοικονόμηση ενέργειας και η ανακύκλωση.
7. Βελτίωση της ποιότητας ζωής και των συνθηκών της καθημερινότητας στους χώρους διδασκαλίας και εργασίας καθώς και στον περιβάλλοντα χώρο του Πολυτεχνείου.
8. Εκσυγχρονισμός των διοικητικών διαδικασιών και ο περιορισμός της γραφειοκρατίας, με κατάλληλα μέτρα, όπως γενικεύοντας τις ηλεκτρονικές διαδικασίες.
9. Αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και ενεργοποίηση όλων των μελών της Πολυτεχνειακής Κοινότητας για συμμετοχή στα κοινά με βάση της γνώσεις τους σε επί μέρους θέματα. Σήμερα, κανένας δεν περισσεύει. Ενωμένοι θα προσπαθήσουμε για το καλλίτερο.
10. Ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου του ΕΜΠ με ανάληψη πρωτοβουλιών που αναδεικνύουν και προωθούν την επίλυση κοινωνικών θεμάτων όπως η ποιότητα ζωής, η προστασία του περιβάλλοντος, η ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης κ.α.
Η ακαδημαϊκή και ερευνητική πορεία μου στο ΕΜΠ από το 1987, καθώς και η ανάληψη θέσεων ευθύνης και Διοίκησης, διασφαλίζουν ότι θα συνεχίσω να συνεισφέρω με όλες μου τις δυνάμεις για ένα καλύτερο Πολυτεχνείο και οτι μπορώ να συμβάλλω στο να αντιμετωπισθούν τα θέματα που θα προκύψουν από τον νέο θεσμό του Συμβουλίου Ε.Μ.Π., που καλείται να λειτουργήσει σε ένα κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον που δεν είναι καθόλου ευνοϊκό για τέτοιες αλλαγές.
Θέτω στη κρίση σας τις παραπάνω απόψεις μου και σας καλώ να στηρίξετε την υποψηφιότητά μου.
Δημήτρης Τσαμπούλας,
Καθηγητής Σχολής Πολιτικών Μηχανικών
Αναλυτικό βιογραφικό μου υπάρχει στην ιστοσελίδα: http://www.civil.ntua.gr/~dtsamb/
Demetris Koutsoyiannis says
Κείμενο θέσεων Ι. Κ. Χατζηγεωργίου
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Επιτρέψτε μου παρακαλώ να σας ενημερώσω ότι έχω υποβάλει υποψηφιότητα για τις επερχόμενες εκλογές ανάδειξης των μελών του εσωτερικού συμβουλίου του ΕΜΠ.
Η υποψηφιότητά μου βασίζεται στην από μακρού χρόνου αγωνία μου για την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης και φυσικά στο ΕΜΠ. Δεν μπορούμε να αδιαφορούμε στον φαύλο κύκλο της αυτοκαταστροφής, της αντιπαραγωγικής εσωστρέφειας και των χωρίς τέλος συγκρούσεων. Οι εκλογές που έχουν προκηρυχθεί μπορούν, θεωρώ, να δώσουν το έναυσμα αναστροφής της πορείας οπισθοδρόμησης και συνεχούς υποβάθμισης στην οποία έχουν από πολύ καιρό περιέλθει τα ανώτατα ιδρύματα. Και μόνο η προκήρυξη της διαδικασίας και η προώθηση εναλλακτικής πορείας είναι προοδευτικό εγχείρημα. Δεν ήταν πρόοδος η στείρα άρνηση οποιασδήποτε προσπάθειας αλλαγής στον τρόπο λειτουργίας των ιδρυμάτων τα τελευταία δώδεκα χρόνια. Και αναφέρομαι συγκεκριμένα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα διότι συμπίπτει με τα χρόνια που υπηρετώ ως μέλος ΔΕΠ στο ίδρυμα. Ας αναρωτηθούμε όλοι αν μία, έστω μία φορά, που κατατέθηκε ένας νόμος, μία διάταξη, μία τροπολογία, οτιδήποτε τέλος πάντων δεν υπήρξε σφοδρή αντίδραση από ακτιβιστικές ομάδες που λειτουργούν εντός των ιδρυμάτων και που κατά την άποψή μου είναι μειοψηφικές. Δεν είναι ψέμα ότι την τελευταία δεκαετία την περάσαμε με συνεχείς καταλήψεις και αδικαιολόγητης έντασης αντιδράσεις. Η πλήρης άρνηση, η στρατηγική της απαξίωσης, η ισοπέδωση των πάντων δεν είναι πρόοδος. Είναι βαθιά συντηρητική και οπισθοδρομική τάση.
Τα ΑΕΙ και πρώτιστα το ΕΜΠ, το μεγαλύτερο, παλαιότερο και καλύτερο τεχνολογικό ίδρυμα της χώρας όπως αρεσκόμαστε να υποστηρίζουμε, είναι πρώτα χώροι μάθησης, εκπαίδευσης και έρευνας. Η εμπλοκή οποιασδήποτε άλλης συζήτησης σχετικά με τον ρόλο των ΑΕΙ είναι περιττή. Εντός των ακαδημαϊκών τειχών, πρώτιστα διδάσκουμε, μαθαίνουμε και ερευνούμε. Τα κακώς κείμενα πρέπει να αλλάξουν. Και πρέπει να αλλάξουν σύντομα. Για να αυξηθεί το κύρος των Ελληνικών ΑΕΙ (και φυσικά του ΕΜΠ) πρέπει να γίνει μία τάχιστη κοσμογονία αλλαγών. Σε αυτή την κοσμογονία επιθυμώ να συμμετάσχω και να συμβάλω. Δεν είμαι υπέρ της προσαρμογής την οποία θα αναμένουμε εις το διηνεκές χωρίς αυτή να επιτυγχάνεται ποτέ. Προσωπικά δεν μπορώ να περιμένω οι κλέφτες «οικεία βουλήσει» να αποφασίσουν να μην χτυπούν τα γραφεία μας, τα καταστήματα εντός του ιδρύματος, την Επιτροπή Ερευνών και το ταμείο. Ούτε βούλομαι να μένω απαθής σε αντίστοιχες δράσεις. Ανέφερα απλώς το πλέον γνωστό, χτυπητό και αντιπροσωπευτικό παράδειγμα το οποίο κάνει όλους μας να ντρεπόμαστε.
Όπως όλοι μας, επιθυμώ το λειτούργημα το οποίο ασκώ να γίνει σεβαστό σε όλη την Ελληνική κοινωνία. Επιθυμώ το ίδρυμα το οποίο υπηρετώ να γίνει ευπόληπτο στα πέρατα της υφηλίου. Επιθυμώ να μην ντρέπομαι να καλώ ξένους συναδέλφους μου στις εγκαταστάσεις του, ούτε να προσπαθώ να δικαιολογήσω την ανοχή σε παράνομες πρακτικές όπως οι καταλήψεις δημόσιων χώρων. Επιθυμώ να έχω τη δυνατότητα να προσελκύω ξένους φοιτητές οι οποίοι θα νιώθουν ευγνωμοσύνη γιατί το ΕΜΠ τους παρείχε τη δυνατότητα να τους εκπαιδεύσει στους κόλπους του. Επιθυμώ το ίδρυμα να εγκολπώνει όλα τα χαρακτηριστικά αριστείας που διακρίνουν τις εξέχουσες ανά τον κόσμο ακαδημαϊκές μονάδες. Επιθυμώ και μόνη η αναφορά του ονόματος του ιδρύματος να λειτουργεί καταλυτικά και να δημιουργεί άμεσα θετική εντύπωση στους ανά την Ελλάδα, Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο, αξιολογητές, κριτές ερευνητικών προγραμμάτων, δημοσιεύσεων κτλ. Επιθυμώ οι απόφοιτοι του ιδρύματος να είναι δακτυλοδεικτούμενοι και περιζήτητοι παγκοσμίως και οι διδάσκοντές του αντικείμενο διαμάχης από άλλα ιδρύματα για το ποιο θα τους προσελκύσει. Επιθυμώ το ΕΜΠ να γίνει πρότυπο κέντρο αριστείας, εξωστρεφές και πρόθυμο για συνεργασίες με τη βιομηχανία. Να μεταφέρει γνώση και να δέχεται ερεθίσματα για την παραγωγή ανώτερου επιπέδου έρευνας και τεχνολογίας. Επιθυμώ να εργάζομαι με ασφάλεια σε χώρους ακαδημαϊκής παραγωγής στους οποίους το ίδρυμα θα εκτελεί τον κυρίαρχο ρόλο του: να εκπαιδεύει τους μηχανικούς του μέλλοντος που θα χτίσουν τη νέα Ελλάδα. Επιθυμώ το ίδρυμα να μην είναι πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης. Να πάψει να είναι ο αρχικός χώρος δοκιμής των κομματικών συγκρούσεων και διαξιφισμών. Απαιτώ το ίδρυμα να διαφυλάττει την αξιοπρέπειά μου (την αξιοπρέπειά μας) και να αποτρέπει ενέργειες που προσβάλουν την νοηοσύνη μου (τη νοημοσύνη μας).
Είμαι υπέρ του δικαίου και της αξιοκρατίας. Της εφαρμογής των νόμων, των δημοκρατικά ψηφισμένων από τους δημοκρατικά εκλεγμένους αντιπροσώπους του έθνους. Κάθε άλλη συζήτηση περί των αναρμοδίως εξαχθέντων αξιολογικών κρίσεων και αιτιάσεων για θέματα αντισυνταγματικότητας με βρίσκει παγερά αδιάφορο. Οι έχοντες νόμιμα συμφέροντα μπορούν να απευθυνθούν στα όργανα της συντεταγμένης πολιτείας. Είμαι αρμόδιος να διδάσκω δυναμική ναυπηγικών κατασκευών και να ερευνώ την εντατική τους κατάσταση και αυτή θέλω να παραμείνει η αρμοδιότητά του. Θεωρώ τιμή μου να είμαι ακαδημαϊκός δάσκαλος και επιθυμώ να ασκώ τις υποχρεώσεις μου σε ένα εύρυθμο, προστατευμένο, ασφαλές και αξιοπρεπές από όλες τις απόψεις περιβάλλον. Είμαι εναντίον των ακραίων απόψεων απ’ όπου κι αν προέρχονται. Δεν διακρίνω τη βία σε καλή και κακή και αντιτίθεμαι στις εξτρεμιστικές φωνές.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Δεν προτείνω ευχολόγια. Οι σκέψεις μου για το μέλλον του ιδρύματος και οι πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν για την αναβάθμιση της λειτουργίας του δεν είναι προσωπικό μου εφεύρημα. Η πρόοδος της επιστήμης βασίζεται στη χρήση της υπάρχουσας γνώσης ως βάση για την παραγωγή νέας και σε αυτό ακριβώς βασίζεται και το όραμά μου για το μέλλον του ιδρύματος. Δεν χρειάζεται να ξαναανακαλύψουμε τον τροχό. Μπορούμε απλά να χρησιμοποιήσουμε δοκιμασμένες και επιτυχημένες πρακτικές τις οποίες προσαρμόζω στα καθ’ ημάς και συνοψίζω στη συνέχεια.
• Επανεξέταση της διάρθρωσης και του τρόπου λειτουργίας των διοικητικών υπηρεσιών. Βέλτιστη κατανομή των διοικητικών υπαλλήλων στη διοίκηση και στις σχολές με στόχο την αλληλοκάλυψη αρμοδιοτήτων και την εξασφάλιση της συνεχούς και απρόσκοπτης λειτουργίας τους.
• Δημιουργία αυτοχρηματοδοτούμενων (με δίδακτρα) μεταπτυχιακών προγραμμάτων όπως γίνεται σε όλον τον κόσμο συμπεριλαμβανομένων και Ελληνικών Ιδρυμάτων. Επιδίωξη στρατηγικών συνεργασιών με ιδρύματα του εξωτερικού με σκοπό τη διοργάνωση από κοινού μεταπτυχιακών προγραμμάτων και ανταλλαγή φοιτητών και διδασκόντων.
• Προσπάθεια εξεύρεσης πόρων για την προσέλκυση επιστημόνων από το εξωτερικό για να εργασθούν για περιορισμένο χρονικό διάστημα στο ίδρυμα ως επισκέπτες καθηγητές και συνεργαζόμενοι ερευνητές.
• Ενθάρρυνση και υποβοήθηση των εργαστηρίων/τομέων/σχολών για διοργάνωση ημερίδων και βραχέος χρονικού διαστήματος συνεδρίων.
• Προσπάθεια ενεργοποίησης του συλλόγου αποφοίτων και αξιοποίηση του λογότυπου. Δημιουργία καταστήματος (εντός του ιδρύματος) πώλησης αναμνηστικών και χρηστικών αντικειμένων, τα έσοδα από τα οποία θα προορίζονται για την ενίσχυση των φοιτητών.
• Ενίσχυση των οικονομικών του ιδρύματος μέσω ανεύρεσης χορηγών και χορηγιών. Το ίδρυμα μπορεί να απευθυνθεί στους χιλιάδες απόφοιτούς του ζητώντας την οικονομική τους στήριξη (ακόμη και την συμβολική).
• Θεωρώ ότι το δυσκολότερο όλων στην προσπάθεια ενίσχυσης της εξωστρέφειας του ιδρύματος είναι η σύνδεσή του με τη βιομηχανία και την παραγωγή. Οι προσπάθειες όλων θα πρέπει να συγκλίνουν κύρια σ’ αυτήν την κατεύθυνση επιδιώκοντας τα βέλτιστα δυνατά αποτελέσματα.
• Χρονολογικά προσδιορισμένες αξιολογήσεις προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών. Ενθάρρυνση των σχολών να προβούν σε ανάλυση των μελλοντικών στρατηγικών τους στόχων μέσω εκθέσεων μακροχρόνιου προγραμματισμού.
• Αύξηση της ασφάλειας σε όλα τα επίπεδα εξαντλώντας όλα τα νόμιμα μέσα. Προστασία και διατήρηση σε άριστη κατάσταση του περιβάλλοντος χώρου και όλων των εγκαταστάσεων του ιδρύματος. Καταλήψεις και εκούσιες φθορές και καταστροφές δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές. Οι εγκαταστάσεις και τα κτήρια του ιδρύματος δεν είναι καμβάδες πειραματισμών γκράφιτι. Είναι ιδιοκτησία του Ελληνικού λαού. Επιπλέον, αναβάθμιση αιθουσών διδασκαλίας και αμφιθεάτρων και ασύρματη δικτυακή πρόσβαση παντού.
• Προστασία, ανάδειξη και εκμετάλλευση της καλλιτεχνικής και ιστορικής αξίας των εγκαταστάσεων της Πατησίων. Αξιοποίηση της υπάρχουσας ακίνητης περιουσίας του ιδρύματος.
• Διαφάνεια παντού: στη λήψη αποφάσεων, τη σκοπιμότητα αυτών και ενδελεχής έλεγχος των οικονομικών δαπανών.
• Επανεξέταση και αν απαιτηθεί εκ νέου συγγραφή του εσωτερικού κανονισμού του ιδρύματος.
• Θέσπιση εκδηλώσεων για τη συμβολική ηθική ανταμοιβή εν ενεργεία μελών ΔΕΠ που διέπρεψαν και αναγνωρίστηκαν για την ερευνητική τους προσπάθεια προβάλλοντας το ίδρυμα και τη χώρα. Περαιτέρω, ιστορία του ιδρύματος δεν είναι μόνο οι άψυχες εγκαταστάσεις του. Ιστορία του είναι οι άνθρωποι του, κύρια οι εκλιπόντες καθηγητές των οποίων η προσφορά θα πρέπει να αναδειχθεί και να προβληθεί με όλα τα ενδεδειγμένα μέσα (απόδοση ονομάτων σε αίθουσες, προτομές των σημαντικότερων δασκάλων και ερευνητών που υπηρέτησαν στο ίδρυμα, το ίδρυμα και την πατρίδα τους). Αυτό θα αποτελέσει έναν ελάχιστο φόρο τιμής και κίνητρο για τους νεότερους.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Όλα τα παραπάνω (και όχι μόνο) είναι λογικά, εφικτά και κατά την άποψή μου επιβεβλημένα. Ας μην είναι ο γράφων αυτός που θα προσπαθήσει να τα υλοποιήσει αν σεις αποφασίσετε να μην είναι. Επιτέλους όμως ας γίνουν κάποτε!
Με εκτίμηση
Ι Κ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΜΠ
Demetris Koutsoyiannis says
Κείμενο θέσεων Κίμωνα Χατζημπίρου
Παραθέτω εν συντομία τις θέσεις μου, οι οποίες αποτελούν και τους λόγους για την υποψηφιότητά μου:
Ο απόλυτος σεβασμός στη νομιμότητα. Ανεξάρτητα από την συμφωνία ή διαφωνία με το νόμο και από τις θεμιτές ενέργειες για την αλλαγή του, η τήρησή του αποτελεί υποχρέωση του κάθε πολίτη και, προφανώς, του πανεπιστημιακού δασκάλου που οφείλει να δίνει το θετικό παράδειγμα. Η αποκατάσταση των εγκαταστάσεων του ΕΜΠ ως «Χώρων Δικαίου» είναι ύψιστη προτεραιότητα.
Η ανάδειξη του Πανεπιστημίου σε κυψέλη παιδείας και καινοτομίας. Η λειτουργία των αμφιθεάτρων, των εργαστηρίων, των βιβλιοθηκών να μην διακόπτεται για κανένα λόγο, να μην παρεμποδίζεται από καταλήψεις, απεργίες, αποφάσεις της Συγκλήτου ή οποιουδήποτε άλλου οργάνου και αυτό να γίνει αποδεκτό από όλους και να δημοσιοποιηθεί ευρέως. Η πρόοδος αλλά και, ενδεχομένως, οι επιδιωκόμενες ανατροπές, δεν θα έλθουν από ένα κλειστό, αλλά από ένα παραγωγικό και συνεχώς ανοικτό Πανεπιστήμιο. Στόχος τα φώτα να μην σβήνουν ποτέ στο ΕΜΠ.
Η μέγιστη δυνατή προσπάθεια για συναίνεση. Στο Συμβούλιο χρειάζονται πρόσωπα με ευρεία αντίληψη των επιστημονικών και κοινωνικών ζητημάτων, με θέληση και ικανότητα να συνεργαστούν και να βρουν τα κοινά σημεία με όλους όσοι υπερασπίζονται το ποιοτικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο και επιθυμούν την βελτίωση της εκπαιδευτικής και ερευνητικής απόδοσής του.
Η αξία της γνώσης. Η επίλυση των εξαιρετικά σύνθετων επιστημονικών, τεχνικών, και κοινωνικών ζητημάτων της χώρας δεν είναι δυνατή μέσω ανορθολογικών προσεγγίσεων οποιασδήποτε προέλευσης αλλά μόνο μέσω της έλλογης γνώσης. Το ΕΜΠ έχει την δυνατότητα και την υποχρέωση να την δημιουργεί και να την διαθέτει στην ελληνική κοινωνία.
Η εξασφάλιση ίσων ευκαιριών. Οι πανεπιστημιακές σπουδές πρέπει να είναι απόλυτα προσιτές σε όλα τα ταλαντούχα πρόσωπα, ανεξάρτητα από τα εισοδήματα και τις σωματικές τους ικανότητες.
Το άνοιγμα στη κοινωνία. Η αξιοποίηση των εξωτερικών μελών του Συμβουλίου θα συμβάλει στην προώθηση συνεργασιών με επιχειρηματικές και με κοινωνικές δραστηριότητες και πρωτοβουλίες, για τον εκσυγχρονισμό και την πρόοδο της χώρας.
H οικολογική διάσταση. Οι εγκαταστάσεις και οι δραστηριότητες του ΕΜΠ να γίνουν περιβαλλοντικά φιλικότερες, να ζωντανέψουν οι υπαίθριοι χώροι, να προσφέρεται σε εργαζόμενους και φοιτητές ένα ελκυστικό, φυσικό, ήσυχο και ασφαλές περιβάλλον, να αναπτυχθούν δραστηριότητες όπως η ανακύκλωση του 100% των αποβλήτων και η εξοικονόμηση ενέργειας.
Με εκτίμηση,
Κίμων Χατζημπίρος
Αναπληρωτής Καθηγητής Σχολής Πολιτικών Μηχανικών
Υ.Γ. Βιογραφικά και άλλα στοιχεία στο http://itia.ntua.gr/~kimon/
Demetris Koutsoyiannis says
Στο μεταξύ, ο Σύλλογος ΔΕΠ μας προώθησε “ανακοίνωση των Συλλόγων ΕΤΕΠ και ΕΕΔΙΠ μετά από αίτημά τους”, η οποία έχει ως εξής (με υπογράμμιση δική μου):
Την Τρίτη 27 Νοεµβρίου και ώρα 4 µ.µ. υπήρχε προγραµµατισµένη συνεδρίαση του Πρυτανικού Συµβουλίου, κατά την οποία θα ορίζονταν οι εκλογές για το Συµβούλιο ∆ιοίκησης. Η διαδικασία αυτή µετά από αντιδράσεις διακόπηκε. Στην συνέχεια εµφανίστηκε πρακτικό συνεδρίασης του Πρυτανικού Συµβουλίου το οποίο υποτίθεται πως συνεδρίασε στις 4 µ.µ. και όρισε τις εκλογές για το συµβούλιο διοίκησης την ∆ευτέρα 3 ∆εκεµβρίου. Στην συνεδρίαση µάλιστα συµµετείχε και ο “παραιτηθείς” κατά τα άλλα αντιπρύτανης κ. Αβαριτσίωτης.
Είναι προφανές ότι η πρυτανεία βιάζεται για την εφαρµογή και αυτής της πτυχής του νόµου για τα πανεπιστήµια, µε τον οποίο η συγκυβέρνηση παραδίδει ολοκληρωτικά τα Πανεπιστήµια και τα ΤΕΙ στις επιχειρήσεις. Αυτόν τον σκοπό θα έρθει να υπηρετήσει και η νέα δοµή διοίκησης των Εκπαιδευτικών Ιδρυµάτων και προς αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθεί, ανεξάρτητα από το ποιοι θα το απαρτίσουν. Αυτό δείχνει εξάλλου και η ως τώρα συγκρότηση των Συµβουλίων σε όποια ιδρύµατα έχουν ως τώρα πραγµατοποιήσει αντίστοιχες εκλογές. Ως εξωτερικά µέλη έχουν επιλεγεί άνθρωποι των επιχειρήσεων και της αγοράς.
Οι σύλλογοι των εργαζοµένων δηλώνουν ακόµα µια φορά πως αντιτίθενται στα
Συµβούλια ∆ιοίκησης και καλούν τα µέλη ∆ΕΠ να µην συµµετέχουν στην εκλογική διαδικασία, είτε αυτή γίνει µε κάλπη είτε ηλεκτρονικά. Καλούµε τους εργαζόµενους να παρεµποδίσουν την εκλογική ∆ιαδικασία που έχει οριστεί για την ∆ευτέρα 3/12 και την Τρίτη 4/12 από τις 8.30π.µ. – 3.00 µ.µ.
Demetris Koutsoyiannis says
Κείμενο θέσεων Γρηγόρη Γρηγορόπουλου
Θέσεις και Προθέσεις …
Αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητές συναδέλφισσες,
Τα τελευταία 20 χρόνια, βιώνω, καθημερινά, απο την πλευρά του διδάσκοντα, τους κόπους και τις αγωνίες όλων μας για το Μέλλον του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Φίλες και φίλοι,
Σε αυτές τις εκλογές δεν κρίνεται η ανάγκη για σωστότερη και πιο χρηστή διαχείριση…
Σε αυτές τις εκλογές κρίνεται η ανάγκη για Νέα Σκέψη !
Μια νέα σκέψη που θα διαμορφώσει κλίμα συνεργασίας, σύμπνοιας και συνεννόησης…
Αλλά ας γίνω πιο σαφής.
Οι μέρες που διανύουμε χαρακτηρίζονται απο δύο εξαιρετικά φθοροποιά στοιχεία:
• Τον ατομικισμό και
• Την έλλειψη συνεννόησης
Τα δύο αυτά στοιχεία έχουν σαν αποτέλεσμα την απουσία οποιασδήποτε μορφής αλληλεγγύης και συνεργατικότητας.
Αυτό σημαίνει ότι, άνθρωποι υψηλότατου μορφωτικού και κοινωνικού επιπέδου όπως είναι οι καθηγητές του ΕΜΠ, αδυνατούν να συμφωνήσουν πάνω σε κοινά αποδεκτές στρατηγικές και συνεπείς πορείες με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης αλλά και τη μελλοντική στόχευση.
Προτείνω λοιπόν να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε μερικά απλά πράγματα:
1. Oτι, το Ίδρυμά μας έχει όλα τα προσόντα ώστε να εξελιχθεί σε ένα υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο που θα παράγει άρτια καταρτισμένους επιστήμονες, θα συνεισφέρει αποφασιστικά στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και τη βελτίωση του τεχνολογικού επιπέδου τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα υποστηρίζοντας την ανάπτυξη της χώρας μας και το ξεπέρασμα της κρίσης.
2. Oτι, τα μέλη του Δ.Σ. του Ιδρύματος δεν θα συμμετέχουν απλά στις συνεδριάσεις του, αλλά ο καθένας, τουλάχιστον από τα εσωτερικά μέλη, θα αναλάβει να επιβλέπει, προωθεί και ενισχύει ένα τομέα της δραστηριότητας του Ιδρύματος, και θα είναι υπόλογος γα την πρόοδο του τομέα του. Οι συνεδριάσεις θα είναι ουσιαστικές και δεν θα αναλώνονται σε διαδικαστικά θέματα. Ομοίως η λειτουργία των ακαδημαϊκών οργάνων θα είναι αδιάλειπτη και θα βασίζεται στην ισονομία και την ακαδημαϊκή ελευθερία που δεν θα περιορίζει την ελευθερία των άλλων.
3. Οτι,θέματα αξιολόγησης των σπουδών ισοτιμίας των πτυχίων κλπ πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, οριστικά και αποτελεσματικά σε συνεργασία του Ιδρύματος με την Πολιτεία. Κίνητρα θα πρέπει να δοθούν στις επιχειρήσεις για να ενθαρρυνθεί η συνεργασία των παραγωγικών μονάδων με τα Εργαστήρια και τις μονάδες παροχής υπηρεσιών του Ιδρύματος και τη μεταφορά τεχνογνωσίας και τεχνολογίας στις επιχειρήσεις, με εξασφάλιση επιπλέον πόρων για το Ίδρυμα.
4. Οτι, οι μεταπτυχιακές σπουδές πρέπει να αναβαθμιστούν, να υπάρχει η δυνατότητα διδασκαλίας σε ξένη γλώσσα και να προσελκυθούν και αλλοδαποί σπουδαστές . Οι συνεργασίες με αντίστοιχα ιδρύματα του εξωτερικού και η ανταλλαγή επισκέψεων μελών ΔΕΠ και σπουδαστών πρέπει επίσης να ενισχυθεί.
5. Οτι, η εξωτερική εμφάνιση και εικόνα του Ιδρύματος πρέπει να αντιστοιχεί στην ποιότητα των σπουδών που προσφέρει και το τιμημένο όνομα που φέρει. Η αξιοποίηση της περιουσίας του Ιδρύματος
6. Ότι, θα πρέπει να βελτιωθεί η εσωτερική γραφειοκρατία, αξιοποιώντας τη σημερινή τεχνολογία πληροφορικής και επικοινωνιών, ώστε να υποστηρίζει και να εξυπηρετεί ακόμη περισσότερο τα μέλη ΔΕΠ.
Φίλες και φίλοι,
Είμαι υποψήφιος σε αυτές τις εκλογές επιδή πιστεύω οτι μπορώ να αξιοποιήσω προς όφελος του Ιδρύματος την εμπειρία μου από την πολυετή διδακτική και ερευνητική μου δραστηριότητα, τη συμμετοχή μου σε Επιτροπές και Ομάδες Εργασίας του ΕΜΠ και του ΤΕΕ και σε Δ.Σ.και γνωμοδοτικές επιτροπές οργανισμών του Δημοσίου (ΕΛΟΤ, ΕΣΥΔ, ΣΟΕ κλπ.)
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την υποστήριξή σας
Με εκτίμηση
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ
Καθηγητής Σχολής Ναυπηγών
Demetris Koutsoyiannis says
Κείμενο θέσεων Αλέξανδρου Σοφιανού
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Σας ενημερώνω ότι έθεσα υποψηφιότητα για μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΕΜΠ. Η απόφαση μου προέκυψε μετά από πολλή σκέψη, συζητήσεις και αίσθηση καθήκοντος. Παρακάτω παραθέτω σε συντομία πέντε βασικές θέσεις μου.
1 Μετάδοση της γνώσης
Δημόσια παιδεία σημαίνει πρώτα απ’ όλα σπουδές προσιτές σε όλους όσους πραγματικά τις θέλουν και ανεμπόδιστη μετάδοση της γνώσης. Αντίθετα, κάθε είδους καταλήψεις και υποχρεωτικές απεργίες ματαιώνουν τα μαθήματα, ανακόπτουν τη γνώση, αποθαρρύνουν το διδάσκοντα, απορυθμίζουν το φοιτητή, υποβαθμίζουν το Ίδρυμα στα μάτια ξένων σπουδαστών, ακυρώνουν προγραμματισμένες διαλέξεις διακεκριμένων επιστημόνων, δυσχεραίνουν την έρευνα. Η ανεμπόδιστη μετάδοση της συνεχώς εκσυγχρονιζόμενης γνώσης σε ένα διαρκώς ανοικτό δημιουργικό Πανεπιστήμιο είναι o θεμέλιος λίθος για τη άρτια εκπαίδευση επιστημόνων που θα μπορούν να διεκδικήσουν με αξιώσεις θέσεις στην παραγωγή και να ανταποκριθούν στον κοινωνικό τους ρόλο.
2 Παραγωγή γνώσης σε συνάρτηση με τη βιομηχανία
Ένα τεχνολογικό πανεπιστήμιο είναι υποχρεωμένο να συνεργάζεται με τα ερευνητικά κέντρα και τη βιομηχανία, όπως ένα ιατρικό είναι συνυφασμένο με τα νοσοκομεία. Η γνώση που μεταδίδει και παράγει δεν είναι αφηρημένη, αλλά συναρτάται με την παραγωγή. Πρέπει το Ίδρυμα, και ειδικότερα οι σχολές του, να δημιουργήσει σταθερούς δεσμούς με τη βιομηχανία διατηρώντας την αυτονομία του και διαμορφώνοντας το ίδιο τους μακροπρόθεσμους στόχους του σύμφωνα με τις ανάγκες της κοινωνίας, του περιβάλλοντος και τις προκλήσεις της επιστήμης. Σε συνεργασία, να αξιοποιήσει κατάλληλα το νομικό πλαίσιο, ώστε αφενός να εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους για την υλοποίηση της εφαρμοσμένης έρευνας, αφετέρου να δώσει τη δυνατότητα πρακτικής εξάσκησης στους φοιτητές του.
3 Εξειδικευμένοι στόχοι
Το ΕΜΠ οφείλει να είναι ανάμεσα στα πρώτα τεχνολογικά πανεπιστημιακά ιδρύματα στον κόσμο, με προσφορά στην ανάπτυξη της χώρας. Θα πρέπει, επομένως, να βοηθήσει με κάθε τρόπο στην αντιμετώπιση της κρίσης που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας και ταυτόχρονα να παράγει διεθνούς εμβέλειας επιστημονικό έργο. Μετά από εισηγήσεις των σχολών, τομέων και εργαστηρίων πρέπει να εντοπιστούν θεματικά αντικείμενα πολύ μεγάλης σημασίας για τη χώρα και το περιβάλλον της, στην έρευνα των οποίων θα δοθεί προτεραιότητα. Αυτή, θα πρέπει να ενισχυθεί με τη στελέχωση σε ανθρώπινο δυναμικό, την παροχή κατάλληλων χώρων, τη συμπλήρωση εξοπλισμού και άλλες δράσεις, ώστε στη συνέχεια να μπορέσει να ανταποκριθεί αποτελεσματικά και σε βάθος χρόνου να αυτοχρηματοδοτηθεί και να αναδειχθεί σε πρότυπη στο αντικείμενό της.
4 Διοικητική υπηρεσία
Η υπηρεσία αυτή αποτελεί το στήριγμα για κάθε δραστηριότητα του Ιδρύματος, είτε εκπαιδευτική είτε ερευνητική. Απαιτείται να αναλαμβάνει και να ανταποκρίνεται στα διοικητικά (διαχειριστικά, οικονομικά, νομικά) θέματα άμεσα και με σαφήνεια. Η σύγχρονη διοίκηση απαιτεί γνώσεις που δεν προϋπάρχουν πάντοτε. Απαιτείται αναβάθμισή της με ταχύρυθμη επιμόρφωση σε θέματα διοίκησης και με πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού όταν αυτό είναι απαραίτητο.
5 Ελευθερία στο διάλογο
Δυστυχώς, ο διάλογος στο Ίδρυμα έχει μετατραπεί σε αναχρονιστικό πολιτικό μονόλογο. Κυριαρχούν αποφθέγματα και περιττές επαναλήψεις σε εστιασμένα θέματα όπου η διαφορετική άποψη ενοχοποιείται και απομονώνεται. Η ακαδημαϊκή ελευθερία επιβάλλει τον ελεύθερο και ανεμπόδιστο διάλογο. Πέρα από τα τετριμμένα πρέπει να αναδειχτούν και άλλα σημαντικά θέματα, όπως ο πολιτισμός, το περιβάλλον, ο τρόπος διδασκαλίας. Ο ορθολογισμός, τα επιχειρήματα, η πολυφωνία και οι ζωντανές αντιμαχίες να χαρακτηρίζουν το χώρο. Η ελευθερία στις ιδέες και η ριζοσπαστική σκέψη είναι αυτές που θα γεννήσουν το καινούργιο και θα αναθαρρήσουν την ελπίδα.
Συνάδελφοι,
τα παραπάνω δεν αποτελούν πρωτοτυπίες. Είναι απλά κατευθύνσεις για ένα ανοικτό και δημιουργικό πανεπιστήμιο, που τις υποδεικνύει η κοινή λογική, και αν με συναίνεση υιοθετηθούν και υλοποιηθούν θα δημιουργήσουν το κλίμα αναγέννησης και ελπίδας που τόσο ανάγκη έχει αυτή τη στιγμή το ΕΜΠ και κατ’ επέκταση η χώρα μας στην κρίσιμη εποχή που διανύουμε.
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Αλέξανδρος Σοφιανός
Καθηγητής Σχολής ΜΜΜ
Βιογραφικά στοιχεία είναι συνημμένα στην αίτηση υποψηφιότητας, και βρίσκονται επίσης στην: http://www.tunnelling.metal.ntua.gr/index.pl/sofianos_en
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Με την άδεια του συνάδελφου Αλέξανδρου Σοφιανού δημοσιεύω και το ακόλουθο ηλεκτρονικό μήνυμά του:
Αγαπητέ κ. Δημήτρη Κουτσογιάννη,
Με το κείμενο αναγγελίας της υποψηφιότητάς μου, της 17/10/12, προσπάθησα να δώσω πυκνά το περίγραμμα των σκέψεών μου. Το βιογραφικό μου απαντά επίσης σε πολλά ερωτήματά σας. Εμπεριέχει πολύ συνοπτικά πολλά από αυτά που έχουν αναρτηθεί από άλλους υποψηφίους σε άλλα ιδρύματα. Όσο για το λόγο μου, αυτός πρέπει να είναι δεσμευτικός είτε ιδιωτικός είτε ανοικτός. Δεν είμαι πολιτικό πρόσωπο ούτε κομματικός, και δεν πρέπει να με ενδιαφέρει η εξουσία ως εξουσία. Κανονικά, μετά από τόσα χρόνια σε ένα σχετικά μικρό και μαζεμένο ίδρυμα, όπως το δικό μας με λίγο παραπάνω από πεντακόσια μέλη, θα έπρεπε να γνωριζόμαστε τι είναι ο κάθε Δημήτρης και κάθε Αλέξανδρος, μέσα από κάθε ευκαιρία, μακάρι και από αντιμαχίες, και όχι τους κλασικούς επιτρεπτούς και επίτρεψέ μου βαρετούς και ανούσιους μονολόγους.
Περίγραμμα δράσης 20ετίας πρέπει να δώσουν οι υποψήφιοι πρυτάνεις. Σκοπός θα πρέπει να είναι η αριστεία με επίκεντρο τη χώρα. Όπλα στη φαρέτρα του σκοπού είναι και η αξιοποίηση του ΔΕΠ, αλλά και των υπολοίπων μελών της Πολυτεχνειακής κοινότητας που δυσκολεύονται αλλά θέλουν, με την ενίσχυσή τους. Στη διάθεσή σου για ότι συμπληρωματικό,
Φιλικά
Αλέξανδρος Σοφιανός
Demetris Koutsoyiannis says
Κείμενο θέσεων Ν. Μαρμαρά
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Μετά την ανακήρυξή μου ως υποψηφίου στις εκλογές για τα εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου του Ιδρύματος (ΣΙ), θεωρώ χρέος μου να σας κάνω γνωστές ορισμένες θέσεις μου, συμπληρώνοντας αυτές που σας γνωστοποίησα με την επιστολή που σας απεύθυνα όταν κατέθεσα την υποψηφιότητά μου.
Προκειμένου να είμαι όσο το δυνατό πιο συγκεκριμένος στην έκθεση των απόψεών μου, επέλεξα να τις δομήσω σύμφωνα με τις αρμοδιότητες του ΣΙ, στις οποίες θα κληθώ να ανταποκριθώ στην περίπτωση που θα με τιμήσετε με την ψήφο σας.
Σύμφωνα με το άρθρο 10 του Ν. 4009/2011 και τις τροποποιήσεις που επέφερε ο Ν. 4076/2012, το Συμβούλιο του ιδρύματος έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:\
α) Χάραξη στρατηγικής για την ανάπτυξη του ιδρύματος σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και διαμόρφωση της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας του στο πλαίσιο της αποστολής και της πορείας του.
Θεωρώ ότι η στρατηγική ανάπτυξης του Ε.Μ.Π. θα πρέπει να ακολουθεί τους εξής βασικούς άξονες:
• Συμβολή στην ανάπτυξη της χώρας η οποία, δεδομένων των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της και της σημερινής συγκυρίας, πιστεύω ότι μπορεί να επιτευχθεί με προσανατολισμό προς την ανάπτυξη καινοτομικών προϊόντων και διαδικασιών παραγωγής υψηλής προστιθέμενης αξίας.
• Απόφοιτοι του Πολυτεχνείου που παίρνουν πρωτοβουλίες για τη συνεισφορά στην ανάπτυξη παραγωγικών επιχειρήσεων εντάσεως γνώσης, και όχι εφησυχασμένοι υπάλληλοι σε μια κοινωνία του καταναλωτισμού και του θεάματος.
• Εκσυγχρονισμός του περιεχομένου των σπουδών και των εκπαιδευτικών διαδικασιών, με ενίσχυση στις συμμετοχικές και αλληλεπιδραστικές μεθόδους μετάδοσης των γνώσεων.
• Παραγωγή γνώσης, προαγωγή των επιστημών και της τεχνολογίας προς κατευθύνσεις που σέβονται τον άνθρωπο, την κοινωνία και το περιβάλλον.
• Συνεχής βελτίωση της διεθνούς θέσης του ΕΜΠ, τόσο σε εκπαιδευτικό όσο και ερευνητικό επίπεδο.
β) Γενική εποπτεία και έλεγχος της λειτουργίας του ιδρύματος σύμφωνα με τον Οργανισμό και τον Εσωτερικό Κανονισμό.
Η αποτελεσματική εποπτεία και ο έλεγχος καλής λειτουργίας ενός ιδρύματος έχει δύο προϋποθέσεις: (i) την καλή γνώση των κανονιστικών κειμένων που διέπουν τη λειτουργία του –στην περίπτωση αυτή κυρίως του Οργανισμού και του Εσωτερικού Κανονισμού του ΕΜΠ–, και (ii) την εκ του σύνεγγυς παρακολούθηση της πραγματικής λειτουργίας και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους τα μέλη του Ιδρύματος. Προκειμένου να εκπληρώνεται η δεύτερη προϋπόθεση, είναι σημαντικό να είναι κανείς παρόν στους χώρους εργασίας και σε επαφή με τους εργαζομένους και τα άλλα μέλη της Πολυτεχνειακής Κοινότητας.
γ) Έγκριση της πρότασης για την έκδοση και αναθεώρηση του Οργανισμού του ιδρύματος.
Ο Οργανισμός του Ιδρύματος (άρθρο 5 του Ν. 4009) καθορίζει τα θέματα που αφορούν την οργανωτική διάρθρωση (i) των εκπαιδευτικών ερευνητικών μονάδων του ιδρύματος, και (ii) των διοικητικών και άλλων υποστηρικτικών υπηρεσιών του, καθώς και τις βασικές αρχές λειτουργίας τους. Θεωρώ ότι τα κυρίως κριτήρια με βάση τα οποία πρέπει να γίνεται η έγκριση των προτάσεων που σχετίζονται με τον Οργανισμό του ΕΜΠ είναι:
• η εξυπηρέτηση της στρατηγικής του,
• η συμμετοχικότητα στη λήψη των αποφάσεων που αφορούν τη λειτουργία του,
• η λειτουργικότητα, η απλότητα και η ευελιξία της οργανωτικής διάρθρωσης των μονάδων και υπηρεσιών του,
• η αποτελεσματική, διαφανής και μη γραφειοκρατική λειτουργία των διοικητικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών του.
Σημείωση: Υπενθυμίζω ότι σύμφωνα με τον Ν. 4009 την ευθύνη για την κατάρτιση και πρόταση του Οργανισμού του ιδρύματος έχει ο Πρύτανης, ο οποίος λαμβάνει υπόψη του τη γνώμη και της Συγκλήτου. Θεωρώ ότι ο Οργανισμός πρέπει να καταρτισθεί και δημοσιευθεί το συντομότερο δυνατό. Όμως ειδικά για τα θέματα που αφορούν τον καθορισμό των Σχολών και των Τμημάτων του ΕΜΠ, την ύπαρξη ή μη Τομέων, κλπ., πιστεύω ότι θα πρέπει να προηγηθεί αρκετή σκέψη, διάλογος σε ήρεμο κλίμα και οι σχετικές αποφάσεις να ληφθούν με κριτήρια που αφορούν το γενικό καλό του ΕΜΠ και την ανάπτυξή του. Κατά συνέπεια, η προσωπική μου άποψη είναι ότι ο πρώτος Οργανισμός του ΕΜΠ θα πρέπει να καθορίζει τις εννέα υπάρχουσες Σχολές ως Μονοτμηματικές. Αν στη συνέχεια κριθεί μέσα από μια διαδικασία που εξασφαλίζει τις πιο πάνω προϋποθέσεις κάτι άλλο, μπορούμε πάντα να τροποποιήσουμε τον Οργανισμό.
δ) Την έγκριση και αναθεώρηση του Εσωτερικού Κανονισμού του ΕΜΠ.
Ο Εσωτερικός Κανονισμός (άρθρο 6 του Ν. 4009) καθορίζει θέματα σχετικά με την εσωτερική λειτουργία του ιδρύματος συμπληρώνοντας και εξειδικεύοντας θέματα του Οργανισμού. Κατά συνέπεια, τα κριτήρια με βάση τα οποία θεωρώ ότι πρέπει να γίνεται η έγκρισή του είναι παρόμοια με αυτά που εξέθεσα στην προηγούμενη παράγραφο.
ε) Ανάληψη πρωτοβουλιών για τη σύνδεση του ιδρύματος με την κοινωνία και την οικονομία, καθώς και τη συμβολή του στην ανάπτυξη της χώρας.
Στο Πολυτεχνείο διαθέτουμε τεχνογνωσία σε σύγχρονες τεχνολογίες και μεθόδους παραγωγής, πολλές από τις οποίες έχουν αναπτυχθεί από εμάς τους ίδιους, μέσω των ερευνητικών προγραμμάτων. Διαθέτουμε καλές υποδομές και σύγχρονο εξοπλισμό για παραγωγή πρωτοτύπων, δοκιμές, ελέγχους … Διαθέτουμε επίσης σημαντικό σε αριθμό και υψηλής στάθμης ανθρώπινο δυναμικό (εκτός από τα μέλη ΔΕΠ, μεταπτυχιακοί και προπτυχιακοί φοιτητές, διδάκτορες και πτυχιούχοι ΕΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, ΙΔΑΧ …). Τέλος, διαθέτουμε και κάποιους πόρους, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν με καλύτερους και αποδοτικότερους απ’ ό,τι σήμερα τρόπους.
Πιστεύω ότι το Πολυτεχνείο έχει ήδη λάβει αρκετές πρωτοβουλίες για τη σύνδεση του ιδρύματος με την κοινωνία και συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας. Οι πρωτοβουλίες αυτές θα πρέπει να ενισχυθούν προς τις εξής κατευθύνσεις:
• διάθεση των παραπάνω υλικών και ανθρώπινων πόρων για τη στήριξη ή/και τη δημιουργία καινοτόμων εταιρειών παραγωγής τεχνολογικών προϊόντων και παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών, με εξαγωγικό προσανατολισμό,
• τόνωση των θεσμών που ήδη κάποιοι συνάδελφοι φρόντισαν να δημιουργήσουν, και μπορούν να βοηθήσουν σε μια τέτοια προσπάθεια (π.χ. γραφείο διασύνδεσης, πλαίσιο δημιουργίας τεχνοβλαστών (spin off εταιριών), μονάδα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας),
• ενίσχυση του προσανατολισμού της εκπαίδευσης που παρέχουμε προς την κατεύθυνση του μηχανικού που, συνθέτοντας γνώσεις, σχεδιάζει καινοτόμα τεχνήματα (υλικά και άυλα) που μπορούν άμεσα να μπούν στην παραγωγή.
στ) Καθορισμός των κατευθύνσεων για την ανάπτυξη του ιδρύματος, επί τη βάσει των οποίων ο πρύτανης καταρτίζει το σχέδιο συμφωνιών προγραμματικού σχεδιασμού (1), την έγκριση των σχεδίων αυτών και την παρακολούθηση και τον έλεγχο της υλοποίησης των συμφωνιών σε ετήσια βάση.
Αποστολή του ΕΜΠ είναι να παρέχει ανώτατη παιδεία διακεκριμένης ποιότητας και να προάγει τις επιστήμες και την τεχνολογία, με μέτρο τον άνθρωπο. Επομένως τα σχέδια συμφωνιών προγραμματικού σχεδιασμού του ιδρύματος πρέπει να εξυπηρετούν τους στόχους αυτούς, καθώς και την ποιοτική αναβάθμιση και την επάρκεια των ανθρώπινων και υλικών πόρων που είναι αναγκαίοι για την επίτευξή τους.
ζ) Έγκριση του ετήσιου τακτικού οικονομικού προϋπολογισμού και των τροποποιήσεών του, του τελικού οικονομικού απολογισμού του ιδρύματος, καθώς και του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων που αφορά το ίδρυμα.
Η χώρα μας περνά μια πολύπλευρη κρίση, σημαντικό στοιχείο της οποίας είναι ο περιορισμός των δημοσίων οικονομικών. Το ΕΜΠ ως δημόσιο ίδρυμα θα πρέπει να συμβάλει και αυτό στις προσπάθειες αποτελεσματικής και με σωφροσύνη διαχείρισης των πόρων του δημοσίου τομέα. Θεωρώ ότι αυτοί οι στόχοι πρέπει να αποτελούν και τα κριτήρια για την έγκριση των πιο πάνω εργαλείων οικονομικής διαχείρισης του ιδρύματος.
η) Έγκριση του ετήσιου προγραμματισμού και απολογισμού για την αξιοποίηση της περιουσίας του ιδρύματος.
Το ΕΜΠ διαθέτει μια σημαντική περιουσία, η οποία, όπως μου έδειξε η θητεία μου στην Επιτροπή Κληροδοτημάτων τα τελευταία χρόνια, δεν αξιοποιείται με τον καλύτερο τρόπο, κυρίως λόγω γραφειοκρατικών προσκομμάτων. Αποτέλεσμα του γεγονότος αυτού είναι ότι η ενίσχυση φοιτητών μας με οικονομικές δυσκολίες, αλλά και εκπαιδευτικών και ερευνητικών αναπτυξιακών δράσεων που θα μπορούσε να προκύψει από αυτή, να υπολείπεται. Η έγκριση του προγραμματισμού και του απολογισμού της αξιοποίησης της περιουσίας του ιδρύματος, θα πρέπει επομένως να γίνεται με γνώμονα τις προσπάθειες που καταβάλουν όσοι αναλαμβάνουν τη διαχείρισή της προς την κατεύθυνση της καλύτερης και αποτελεσματικότερης αξιοποίησής της.
θ) Έγκριση του ετήσιου απολογισμού των δραστηριοτήτων και της εν γένει λειτουργίας του ιδρύματος.
Η έγκριση του ετήσιου απολογισμού των δραστηριοτήτων και της εν γένει λειτουργίας του ιδρύματος, θεωρώ ότι πρέπει να αποτελεί μια ευκαιρία για αναστοχασμό, συστηματικό εντοπισμό των ισχυρών σημείων και των αδυναμιών της λειτουργίας, και επομένως για την ανάληψη δράσεων περαιτέρω βελτίωσης.
ι) Παύση κοσμητόρων από τα καθήκοντά τους.
Έχοντας εμπιστοσύνη στους συναδέλφους που θα ενδιαφερθούν να αναλάβουν τα καθήκοντα του κοσμήτορα, αλλά και στους συναδέλφους που θα τους εκλέγουν, πιστεύω ότι τα μέλη του ΣΙ δεν θα χρειαστεί να ασκήσουν αυτή την άχαρη αρμοδιότητα.
ια) Εποπτεία του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) που προβλέπεται στο άρθρο 58, επιλογή των μελών του διοικητικού συμβουλίου και του διευθύνοντος συμβούλου του και την παύση τους από τα καθήκοντά τους.
Όσον αφορά στην αποτελεσματική εποπτεία αυτού του σημαντικού οργανισμού (υπενθυμίζω ότι πρόκειται για το Ν.Π.Ι.Δ. που θα διαχειρίζεται την περιουσία και τα κονδύλια έρευνας του ΕΜΠ), απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εκ του σύνεγγυς παρακολούθηση των δραστηριοτήτων και των δυσχερειών που αντιμετωπίζουν τα στελέχη που τον απαρτίζουν.
Βασικά κριτήρια για την επιλογή των μελών του Δ.Σ. και του διευθύνοντος συμβούλου, πρέπει να είναι:
• η κατοχή σχετικής με τις αρμοδιότητές τους τεχνογνωσίας,
• η επιτυχής θητεία σε σχετικές θέσεις,
• η διάθεση για προσφορά στην ανάπτυξη και την υλοποίηση των στρατηγικών στόχων του ΕΜΠ.
ιβ) Συγκρότηση επιτροπών για τη μελέτη ή διεκπεραίωση θεμάτων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές του.
Τα βασικά κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι συμμετέχοντες στις επιτροπές αυτές θεωρώ ότι πρέπει να είναι (i) η σχετική τεχνογνωσία και εμπειρία με το κάθε φορά θέμα, και (ii) η θέληση των συμμετεχόντων να προσφέρουν στα κοινά του ΕΜΠ. Η δε συγκρότησή τους θα πρέπει να γίνεται μετά από ανοικτή πρόσκληση.
ιγ) Ορισμός ή μη διδάκτρων και του ύψους τους για τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών του ιδρύματος, ύστερα από γνώμη του Κοσμήτορα της αντίστοιχης σχολής.
Αρχή μου είναι ότι η δημόσια παιδεία πρέπει να προσφέρεται δωρεάν στους πολίτες της χώρας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι σε ειδικές περιπτώσεις (όπως για παράδειγμα παροχή εκπαιδευτικού έργου μεταπτυχιακού επιπέδου σε στελέχη επιχειρήσεων), δεν θα μπορούσε να ζητηθούν δίδακτρα.
Επιπλέον των παραπάνω, τα μέλη του ΣΙ εμπλέκονται στην εκλογή του Πρύτανη και των Κοσμητόρων των Σχολών. Η ουσιαστικότερη εμπλοκή είναι η επιλογή των τριών επικρατέστερων –ως προς τα τυπικά τους προσόντα– υποψηφίων, από τους οποίους οι καθηγητές του ΕΜΠ για τον Πρύτανη και των Σχολών για τους Κοσμήτορες, θα κληθούν να εκλέξουν έναν. Σύμφωνα με τους νόμους 4009 και 4076, τα τυπικά προσόντα που θα πρέπει να έχουν οι υποψήφιοι Πρυτάνεις και Κοσμήτορες είναι αναγνωρισμένο κύρος και διοικητική εμπειρία. Θεωρώ ότι για την επιλογή των επικρατέστερων υποψηφίων θα πρέπει να λαμβάνονται επίσης υπόψη τα επιτεύγματά τους στις διοικητικές θέσεις που υπηρέτησαν, καθώς επίσης –για τους υποψηφίους Πρυτάνεις– και η επαφή τους με τα γνωστικά αντικείμενα και το επάγγελμα των Μηχανικών.
Τέλος, τα εσωτερικά μέλη του ΣΙ εκλέγουν και τα εξωτερικά μέλη του, τα οποία σύμφωνα με τον Ν. 4076 θα πρέπει να διαθέτουν ευρεία αναγνώριση στην επιστήμη, στα γράμματα ή στις τέχνες. Θεωρώ ότι τα εξωτερικά μέλη του ΣΙ μπορούν να συμβάλουν σημαντικά αφενός μεν στην μεταφορά επιτυχημένων πρακτικών από άλλα διακεκριμένα ανώτατα τεχνολογικά ιδρύματα, και αφετέρου στην ανάπτυξη συνεργασιών με αυτά. Κατά συνέπεια, εκτός από τα κριτήρια που προβλέπει ο νόμος, θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να προέρχονται από τεχνολογικά ανώτατα εκπαιδευτικά ή ερευνητικά ιδρύματα, να διαθέτουν επιτυχημένη διοικητική εμπειρία, και βέβαια κάποια γνώση της ελληνικής πραγματικότητας.
30/11/2012
Ν. Μαρμαράς
Καθηγητής Εργονομίας
Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών
Υ.Γ. Φυσικά, θα προτιμούσα οι εκλογές να γινόντουσαν σε πιο ήρεμο κλίμα, και να μου δινόταν η ευκαιρία να σας εκθέσω τις απόψεις μου, αλλά και τον τρόπο σκέψης μου με πιο άμεσο και ζωντανό τρόπο. Όμως ας όψονται όσοι στο όνομα της προάσπισης της δημοκρατίας καθιστούν αδύνατη τη λειτουργίας της!
—-
(1) Πρόκειται για τετραετές ακαδημαϊκό – αναπτυξιακό πρόγραμμα. Το πρόγραμμα αυτό καθορίζει τους στόχους του ιδρύματος, την ιδιαίτερη εκπαιδευτική και ερευνητική φυσιογνωμία, στρατηγική, δομή και λειτουργία του.
Demetris Koutsoyiannis says
Κείμενο θέσεων Δ. Πάνια
Αξιότιμοι Συνάδελφοι,
Δράττομαι της ευκαιρίας να απευθυνθώ σε όλους εσάς μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και όχι δια ζώσης αφού όπως φαίνεται είναι μάλλον αδύνατο να οργανωθεί συνάντηση των Υποψηφίων για το Συμβούλιο Ιδρύματος (ΣΙ) με την Πολυτεχνειακή Κοινότητα.
Ως υποψήφιος για μια θέση του ΣΙ επιθυμώ να δημοσιοποιήσω τις σκέψεις μου για το ΕΜΠ και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνομαι τη λειτουργία του ΣΙ.
Μερικές Σκέψεις για το ΕΜΠ
1. Αποκατάσταση και αναβάθμιση της εκπαιδευτικής λειτουργίας στο ΕΜΠ
Στα δώδεκα χρόνια σταδιοδρομίας μου στο ΕΜΠ ως μέλος ΔΕΠ σχεδόν ποτέ δεν ολοκληρώθηκε ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο πλήρως σύμφωνα με το ακαδημαϊκό ημερολόγιο και το πιο σημαντικό, ποτέ δεν ολοκληρώθηκε εκπαιδευτικά ορθά. Αίσθηση μου είναι ότι το Ίδρυμα βρίσκεται σε εκπαιδευτική απορρύθμιση και γι’ αυτό είναι απαραίτητη σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά η αποκατάσταση και αναβάθμιση της εκπαιδευτικής – διοικητικής λειτουργίας του για τη δημιουργία ενός ΕΜΠ που να αξίζει στους κόπους, στους αγώνες και στα όνειρα της νεολαίας μας.
2. Ενίσχυση και αναβάθμιση της ερευνητικής δραστηριότητας στο ΕΜΠ
Η καλπάζουσα πολιτικοικονομική και κοινωνική κρίση πρέπει να αποτελέσει αφετηρία για την ενίσχυση της ερευνητικής δραστηριότητας στο Ιδρυμα έτσι ώστε το ΕΜΠ να συνεισφέρει μέσω καινοτόμων ιδεών και τεχνολογικών λύσεων στην ανάπτυξη της χώρας και επιπροσθέτως να προσφέρει όραμα και αντικείμενο εργασίας σε πολλούς νέους και αξιόλογους έλληνες ερευνητές. Για να γίνει αυτό πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τις αντιλήψεις του παρελθόντος δηλαδή, την ενοχοποίηση της συμμετοχής στα χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα, τη δαιμονοποίηση της έρευνας και της συνεργασίας με τις ιδιωτικές παραγωγικές μονάδες της χώρας καθώς και το στιγματισμό όλων αυτών που τόλμησαν να κινηθούν ερευνητικά προς αυτές τις κατευθύνσεις. Επιπρόσθετα, πρέπει να πάψει η αδιαφορία για την εργασιακή και οικονομική κατάσταση των ερευνητών του Ιδρύματος. Αυτό που επιβάλλεται σήμερα είναι η ενίσχυση της ερευνητικής δραστηριότητας στο ΕΜΠ καθώς και ο εκσυγχρονισμός των δομών και κανονισμών που υπηρετούν την ερευνητική του λειτουργία με ιδιαίτερη έμφαση στη μείωση της αναίτιας γραφειοκρατίας.
3. Βελτίωση της οικονομικής κατάστασης του ΕΜΠ
Η οικονομική στήριξη του ΕΜΠ από το κράτος τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί μια τεράστια καθίζηση και είναι αμφίβολο αν αυτή η πορεία μείωσης της κρατικής επιχορήγησης θα μπορέσει να αντιστραφεί μέσα στην επόμενη πενταετία. Είναι λοιπόν απαραίτητο πέρα από την αυτονόητη διεκδίκηση περισσότερων κονδυλίων από το κράτος, το Ιδρυμα να ενεργήσει με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίσει την οικονομική επιβίωση του. Οικονομικοί πόροι από α) αυξημένη συμμετοχή του ΕΜΠ σε ερευνητικά προγράμματα, β) άμεση συνεργασία, σε θέματα βιομηχανικής ανάπτυξης, με την βιομηχανία και, γ) ίδρυση εταιρειών spin-off για την αξιοποίηση καινοτόμων προϊόντων έρευνας των ερευνητών του ΕΜΠ πρέπει να αποτελέσουν ένα σημαντικό μέρος των ετησίων εσόδων του Ιδρύματος.
4. Λειτουργία ακαδημαϊκών οργάνων, ισονομία και ακαδημαϊκή ελευθερία
Στην πολύχρονη θητεία μου στην Πολυτεχνειακή κοινότητα διαπίστωσα ότι δεν είναι πάντα εύκολη η ελεύθερη διατύπωση διαφορετικών απόψεων ή και η λήψη αποφάσεων με τις οποίες δεν συμφωνούν ορισμένες από τις συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται σ’ αυτήν. Σε μια δημοκρατία κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εμποδίζει κανέναν να εκφράζεται ελεύθερα και να ενεργεί σύμφωνα με τους νόμους και κατά συνείδηση. Το ΕΜΠ πρέπει να είναι μια πηγή σύγχρονης, ελεύθερης και ριζοσπαστικής σκέψης που δεν καθοδηγείται από κανέναν αλλά και δεν περιορίζεται από κανέναν. Όραμα του ιδρύματος πρέπει να είναι η συμβολή του στην αντιμετώπιση των δεινών που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελληνική κοινωνία, η με κάθε δυνατό τρόπο στήριξη των σπουδαστών του και η στήριξη της δουλειάς του ακαδημαϊκού και του διοικητικού προσωπικού, μέσα σ’ ένα δημιουργικό, ελεύθερο στις διαφορετικές απόψεις και δημοκρατικό περιβάλλον.
Η συμμετοχή μου στο ΣΙ
1. Συμβούλιο Ιδρύματος
Σε αντίθεση με αυτό που διαδίδεται εντός της Πολυτεχνειακής κοινότητας, το Συμβούλιο Ιδρύματος βάσει των νόμων Ν. 4009/2011 και Ν. 4076/2012 είναι κυρίως ένα ελεγκτικό Όργανο το οποίο αποφασίζει (εγκρίνει ή αναπέμπει) μετά από εισήγηση (πρόταση) του αρμοδίου διοικητικού οργάνου που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ο Πρύτανης και φυσικά μετά από διατύπωση σύμφωνης γνώμης της Συγκλήτου. Ο πρύτανης και η Σύγκλητος είναι τα κυρίαρχα όργανα διοίκησης. Το ΣΙ λόγω του ελεγκτικού του χαρακτήρα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος και γιαυτό το λόγο τα τρία όργανα ΣΙ, Πρύτανης και Σύγκλητος θα πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή και αγαστή συνεργασία, πράγμα που πρέπει υποχρεωτικά να τεκμηριωθεί στον Οργανισμό και τον Εσωτερικό Κανονισμό του Ιδρύματος.
Ο Οργανισμός και ο Κανονισμός Λειτουργίας του Ιδρύματος θα αποτελέσουν το κλειδί για μια ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία του ΕΜΠ δημιουργώντας Οργανωτικές Δομές που θα σέβονται τις πραγματικές ανάγκες του Ιδρύματος και το ανθρώπινο δυναμικό του και κανονισμούς που θα διέπονται από σαφήνεια, πληρότητα και απλότητα.
Τα εξωτερικά μέλη του ΣΙ του ΕΜΠ θα πρέπει να είναι αναγνωρισμένης αξίας καθηγητές Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής, με αγάπη και σεβασμό στο έργο του ΕΜΠ και διάθεση να προσφέρουν για την πρόοδο τόσο του ΕΜΠ όσο και της χώρας.
2. Εκπαιδευτική Λειτουργία ΕΜΠ
Το ΕΜΠ υπηρετεί την τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας με τεκμηριωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα στα πλαίσια διακριτών Σχολών. Συνεπώς, δεν διαβλέπω σήμερα την ανάγκη κατάργησης κανενός εκπαιδευτικού προγράμματος γιατί όλα είναι διασυνδεδεμένα με τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας.
Η δόμηση των σπουδών σε τρεις κύκλους δεν αποτελεί κατά την άποψη μου καταστροφή για τη λειτουργία του ΕΜΠ. Το μοντέλο αυτό αποτελεί σήμερα κοινό τόπο σε όλα τα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια. Αυτό το οποίο πρέπει να μελετηθεί είναι ο τρόπος μετάβασης από το παλαιό στο νέο μοντέλο σπουδών έτσι ώστε ο πρώτος κύκλος να είναι ενιαίος και πλήρης και ο δεύτερος κύκλος να αντιστοιχεί σε συγκεκριμένες εξειδικεύσεις.
Σε αντίθεση με αυτό που διαδίδεται εντός της Πολυτεχνειακής κοινότητας, η επιβολή διδάκτρων στους μεταπτυχιακούς κύκλους σπουδών δεν είναι αναγκαστική από το νόμο. Δίνεται εκ του νόμου η δυνατότητα να επιβληθούν, εφόσον κρίνονται αναγκαία, από το ΣΙ μετά από γνώμη του Κοσμήτορα της σχετικής Σχολής. Κατά τη γνώμη μου, ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας του ΕΜΠ θα πρέπει να θεσπίσει μια διαφανή διαδικασία λήψης αμερόληπτης απόφασης από το ΣΙ που θα προαπαιτεί τη σύμφωνη γνώμη του Κοσμήτορα μετά από τεκμηριωμένη εισήγηση της Σχολής λαμβάνοντας υπόψη τόσο εκπαιδευτικές όσο και οικονομικές παραμέτρους.
Αποτελεί όμως υποχρέωση του ΕΜΠ να διασφαλίζει στους φοιτητές που πληρούν τους όρους εισαγωγής σε μεταπτυχιακούς κύκλους σπουδών με δίδακτρα, αλλά έχουν περιορισμένη αυτοχρηματοδοτική ικανότητα, τη δυνατότητα συμμετοχής μέσω θεσπισμένων υποτροφιών. Αυτό θα πρέπει να αποτυπωθεί στον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του Ιδρύματος θεσπίζοντας με σαφήνεια όλες τις σχετικές διαδικασίες για τη λήψη των Υποτροφιών ΕΜΠ.
3. Ερευνητική Λειτουργία ΕΜΠ
Η διαχείριση των πόρων από την χρηματοδοτούμενη έρευνα αποτελεί αντικείμενο μεγάλης σπουδαιότητας για την επιβίωση του Ιδρύματος μέσα στη δίνη της επιδεινούμενης οικονομικής κρίσης. Το νομικό πλαίσιο λειτουργίας του ΕΛΚΕ πρέπει να διερευνηθεί λεπτομερειακά έτσι ώστε το Ίδρυμα να μπορεί να αποφανθεί για το εάν η διαχείριση των πόρων από την επιδοτούμενη έρευνα μέσω αυτού του ΝΠΔΔ μπορεί να γίνει αποτελεσματικά με μικρότερη γραφειοκρατία και επ’ ωφελεία του Ιδρύματος. Εάν όχι, τότε κατά την άποψη μου και σύμφωνα με το νόμο το Ίδρυμα θα πρέπει να δημιουργήσει ΝΠΙΔ για τη διαχείριση των οικονομικών του πόρων θεσπίζοντας κατάλληλες οργανωτικές δομές και αναλυτικούς κανονισμούς λειτουργίας έτσι ώστε να δοθούν κίνητρα στα μέλη ΔΕΠ να συμμετάσχουν σε όσο το δυνατό περισσότερα εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα.
4. Ισονομία στο ΕΜΠ
Λαμβάνοντας υπόψη την αναγκαιότητα της έκφρασης όλων των συνιστωσών της Πολυτεχνειακής Κοινότητας τώρα που ένα μέρος της έχει απολέσει μερικώς την εκπροσώπηση της στα διάφορα κέντρα διοίκησης σε σχέση με τον προηγούμενο νόμο, θεωρώ ότι θα πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα δημιουργίας ενός ανεξάρτητου οργάνου επιδιαιτησίας στο οποίο θα μπορούν να προσφεύγουν χωρίς κανένα περιορισμό όλοι οι εργαζόμενοι του Ιδρύματος (ανεξαρτήτως της ιδιότητας τους ΔΕΠ, ΕΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, Διοικητικοί, ΙΔΑΧ, Φοιτητές κλπ) για να επιλύουν τις διαφορές τους που έχουν προέλθει από τη δράση τους εντός της Πολυτεχνειακής Κοινότητας. Η στελέχωση αυτού του οργάνου θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο που να διασφαλίζει την αμεροληψία των αποφάσεων. Ένα τέτοιο όργανο θα αποτελούσε την ασπίδα προστασίας της Πανεπιστημιακής κοινότητας από την οποιαδήποτε αυθαιρεσία όταν και εάν αυτή εμφανιστεί.
Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Σήμερα που ζούμε σε συνθήκες μιας συνεχώς διευρυνόμενης κρίσης, η κοινωνία περιμένει από εμάς τους πνευματικούς ταγούς να της δείξουμε το δρόμο που θα την βγάλει από το αδιέξοδο. Η ριζική αναβάθμιση και ενίσχυση της υγιούς και αποτελεσματικής λειτουργίας του ΕΜΠ σε διοικητικό, εκπαιδευτικό, ερευνητικό και ακαδημαϊκό επίπεδο είναι η μεγάλη υποχρέωση που έχουμε και η πολύτιμη προσφορά μας στην Ελληνική κοινωνία.
Ο νέος νόμος σίγουρα δεν είναι ο τελειότερος όλων, σίγουρα έχει πολλά πράγματα που θα πρέπει οργανωμένα και συντονισμένα να προσπαθήσουμε να αλλάξουν αλλά ας κρατήσουμε όλοι στο μυαλό μας ότι μια καλή, ειλικρινής και με θέληση διοίκηση μπορεί να αναιρέσει και διορθώσει τις αδυναμίες ενός ατελούς νόμου.
Με εκτίμηση,
Αναπληρωτής Καθηγητής Δ. Πάνιας
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών
Εργαστήριο Μεταλλουργίας
Τηλ: +302107722276
Fax: +302107722168
Demetris Koutsoyiannis says
Ο συνάδελφος Κίμων Χατζημπίρος μας κοινοποίησε το το ακόλουθο μήνυμά του που δημοσιεύουμε με την άδειά του.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Μέχρι αυτή την στιγμή το Κτήριο Διοίκησης είναι υπό κατάληψη και οι πιθανότητες να διεξαχθούν εκλογές με κάλπη την Δευτέρα, ακόμα και την Τρίτη είναι μικρές, αντίθετα είναι πιθανό ότι αργά ή γρήγορα θα διεξαχθεί ηλεκτρονική ψηφοφορία για το Συμβούλιο του Ιδρύματος. Με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου την 12/10/2012, σας κοινοποίησα ορισμένες περιεκτικές θέσεις μου για το Ίδρυμα, τις οποίες μπορείτε να αναζητήσετε στο https://blog.itia.ntua.gr/2012/11/30/council-candidates/, μαζί με τις θέσεις και άλλων υποψηφίων.
Με δεδομένη την ζοφερή εικόνα που παρουσιάζει το ΕΜΠ, θεωρώ ότι σήμερα το να ξαναγίνει το Ίδρυμα ένας “Χώρος Δικαίου” αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα. Θεωρώ ότι η αξιέπαινη μεταρρυθμιστική έφεση των υποψηφίων μελών του Συμβουλίου, όπως εξ άλλου και η δική μου δεν έχουν κανένα νόημα αν δεν επιτευχθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα και σε μόνιμη βάση η ομαλή λειτουργία του Ιδρύματος. Η λειτουργία των αμφιθεάτρων, των εργαστηρίων, των βιβλιοθηκών και όλων των εγκαταστάσεων να μην διακόπτεται για κανένα λόγο, να μην παρεμποδίζεται ούτε από κοινωνικές δράσεις ούτε από αποφάσεις της Συγκλήτου ή οποιουδήποτε άλλου οργάνου και αυτό να γίνει αποδεκτό από όλους και να δημοσιοποιηθεί ευρέως. Οι απεργίες ή άλλες συλλογικές κινητοποιήσεις είναι ελεύθερες αλλά δεν μπορούν να παρεμποδίζουν πρόσωπα και λειτουργίες, η δε βία δεν μπορεί να είναι ανεκτή. Το ΕΜΠ να είναι ανοικτό σε όσους θέλουν να αποκτήσουν γνώση 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο. Θα πρέπει ο καθένας να είναι βέβαιος ότι οι εγκαταστάσεις λειτουργούν κανονικά και τα προγράμματα μαθημάτων, δραστηριοτήτων κ.λπ. θα τηρηθούν όπως έχουν ανακοινωθεί. Κυρίως για να υπηρετήσω αυτή την θέση υπέβαλα υποψηφιότητα.
Αναφορικά με το αίτημα κάποιων συναδέλφων να αναφερθούν οι υποψήφιοι στα επίμαχα σημεία του νόμου, δεν το θεωρώ χρήσιμο και δεν θα το κάνω. Πιστεύω ότι ο νόμος (όπως και κάθε νόμος) πρέπει να εφαρμοστεί. Μελλοντικές τροποποιήσεις θα πρέπει να προέλθουν συνεργιστικά από την εμπειρία εφαρμογής, τις γόνιμες αντιθέσεις που θα αναπτυχθούν μεταξύ των μελών της πολυτεχνειακής κοινότητας και μια πιο εμπεριστατωμένη μελέτη του αντίστοιχου καθεστώτος σε άλλες χώρες.
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,
Κίμων Χατζημπίρος
Konstantinos Lazopoulos says
Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Θα ήθελα να ρωτήσω τους υποψήφιους Σ.Ι. πως θα αντιμετωπίσουν τη παραβατικότητα και τη διάχυτη ανομία μέσα στο ίδρυμα. Συγκεκριμένα πως θα αντιμετωπίσουν τα καπετανάτα που δρουν, παραβιάζουν, εκβιάζουν και εκδικούνται. Eπισυνάπτω τη τοποθέτηση εκλέκτορα στη κρίση μου, που το καπετανάτο του με φιλοδώρησε με 8 μολότωφ (αρνητικές ψήφους) με το σκεπτικό του ελλείμματος του ακαδημαϊκού ήθους.
Καλό βόλι
Κ. Λαζόπουλος
Αναπλ. Καθηγητής ΕΜΠ
Τομέας Μηχανικής ΣΕΜΦΕ
Demetris Koutsoyiannis says
Κύριε Λαζόπουλε, δεν είναι συνηθισμένο στα σχόλια των μπλογκ να μπορεί ο σχολιαστής να κάνει επισύναψη αρχείου PDF. Από το ηλεκτρονικό μήνυμά σας καταλαβαίνω ότι αυτό το θεωρήσατε λογοκρισία. Σας αντιπρότεινα να φιλοξενήσουμε ένα guest post για το υπόψη θέμα, προσθέτοντας ότι το υπόψη αρχείο το θεωρώ off topic. Όμως επιμένετε να δημοσιευτεί εδώ, και όπως σας είπα και στo email μου δεν θα σας κακοκαρδίσω.
Ιδού λοιπόν το αρχείο που μου επισυνάψατε στο ηλεκτρονικό μήνυμά σας. Διευκρινίζω ότι την ευθύνη για την γνησιότητα του περιεχομένου του συνημμένου, τη νομιμότητα της δημοσιοποίησής του, τη σύμφωνη γνώμη όσων αναφέρονται σε αυτό κτλ. την έχετε εσείς, όχι εγώ. Επίσης παρακαλώ ελέγξτε αν εμφανίζεται σωστά, γιατί το αρχείο που μου στείλατε ήταν απαγορευτικά μεγάλο σε όγκο (το μπλογκ έχει όριο 2 ΜΒ) και αναγκάστηκα να το συμπιέσω. Παρακαλώ ελέγξτε τα και επιβεβαιώστε ότι έχετε δει το συνημμένο και ότι αναλαμβάνετε την ευθύνη του όπως είναι, διαφορετικά θα πρέπει να το σβήσω.
Δημήτρης Κουτσογιάννης
Demetris Koutsoyiannis says
Κείμενο θέσεων Ευάγγελου Παπαδόπουλου
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Το Πολυτεχνείο είναι το σπίτι µας και οι άνθρωποι σε αυτό η οικογένειά µας. Όπως φροντίζουμε αυτά, έτσι πρέπει να κάνουµε και για το ΕΜΠ. Το κάνουµε ή όχι; Το κάνουµε µε λόγια ή µε πράξεις;
Αυτό το ερώτηµα ήταν µέχρι σήµερα ο οδηγός µου για την πορεία µου στο ΕΜΠ και αυτό µε ώθησε να υποβάλλω την υποψηφιότητά µου για το Συµβούλιο του Ιδρύµατος. Μετά από14 χρόνια στην Αµερική και τον Καναδά και 16 χρόνια στο ΕΜΠ (ως ΔΕΠ) µπορώ και συγκρίνω. Γνωρίζω ότι η κύρια δύναµη ενός πανεπιστηµίου είναι οι άνθρωποί του και οι θεσµοί του. Όλα τα άλλα έρχονται δεύτερα. Βέβαια, η δύναµη αυτή πρέπει να κινητοποιείται προς συγκεκριµένους στόχους, που δεν µπορεί να είναι άλλοι από το όφελος της κοινωνίας που αναλαµβάνει το κόστος, ιδίως αυτούς τους δύσκολους καιρούς που βιώνουµε.
Ξεκινώντας από τα προηγούµενα, θα προσπαθήσω να συνεισφέρω έχοντας υπόψη µου τα παρακάτω:
1. Οµόνοια και συνεργασία. Δεν έχουµε να χωρίσουµε κάτι. Τη δυσπιστία και τα παιχνίδια εξουσίας ας τα παραµερίσουµε και ας προσπαθήσουµε να επικεντρωθούµε σε όσα µας ενώνουν. Και αυτά είναι πολλά.
2. Βελτίωση επιπέδου σπουδών, γνώση, καινοτοµία. Ίσως είναι κοινός τόπος, αλλά το πανεπιστήµιο δηµιουργεί και παρέχει γνώση στους σπουδαστές και κατ’ επέκταση στην κοινωνία. Αυτή είναι η κύρια αποστολή του και πρέπει να γίνεται µε τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Σύγχρονα προγράµµατα σπουδών, εργαστήρια, βιωµατική εκπαίδευση, ανοιχτοί ορίζοντες.
3. Κίνητρα απόδοσης, αξιολόγηση. Αξιολόγηση σε διάφορα επίπεδα και ηθική αναγνώριση της προσφοράς δασκάλων, ερευνητών, άξιων σπουδαστών, προσωπικού. Επίσης, δυνατότητες βελτίωσης της προσφοράς των ΔΕΠ τόσο στο διδακτικό όσο και στο ερευνητικό επίπεδο.
4. Νέοι πόροι. Σε µια εποχή όπου οι πόροι όλο και χάνονται, το ΕΜΠ πρέπει να κινηθεί για προσέλκυση νέων πόρων, θεσµικά και µε προκαθορισµένο πλαίσιο.
5. Ποιότητα ζωής, κτήρια, ασφάλεια. Για να είναι ζωντανό και γεµάτο από όλους µας το ΕΜΠ πρέπει να είναι ελκυστικό, ασφαλές, συντηρηµένο, µε τους κατάλληλους χώρους για όλους. Για µελέτη, έρευνα και συζήτηση. Για να γίνει σπίτι όλων µας και όχι ρυπαρό εξεταστικό κέντρο (βλ. και φωτογραφίες Χ. Ψαραύτη).
6. Μείωση γραφειοκρατίας-ηλεκτρονικά συστήµατα. Πως γίνεται το ΕΜΠ, το πρώτο τεχνολογικό ίδρυµα ναµην είναι πρωτοπόρο στην ηλεκτρονική οργάνωση; Πως γίνεται να χάνουµε τόσο χρόνο µε τη γραφειοκρατία, όταν αλλού, όχι τώρα, αλλά εδώ και πάνω από15 χρόνια, έχουν ενοποιηµένες ηλεκτρονικές διαδικασίες για τα πάντα (εγγραφές, πιστοποιητικά, σπουδαστολόγιο, βαθµολόγιο, προµήθειες, παρακολούθηση ερευνητικών έργων, ψηφοφορίες, κ.λπ.);
7. Θεσµικό πλαίσιο-Διαφάνεια. Θα πρέπει να µεριµνήσουµε ώστε το ΕΜΠ να ενισχυθεί µε το κατάλληλο γι’ αυτό θεσµικό πλαίσιο, λαµβάνοντας υπόψη το υπάρχον και τις ανάγκες των καιρών. Οι αποφάσεις και πράξεις πρέπει να διέπονται από αιτιολόγηση και να είναι διαφανείς, ενισχύοντας τη δηµοκρατία στο Ίδρυµα.
8. Νοµιµότητα. Οι νόµοι και οι κανονισµοί πρέπει να τηρούνται, ακόµη και αν δεν µας αρέσουν. Εάν δεν µας αρέσουν, υπάρχουν νόµιµοι τρόποι για την αλλαγή τους˙ οι δηµοκρατικοί θεσµοί το προβλέπουν.
Όλοι µας βιώνουµε δύσκολες καταστάσεις. Η λύση όµως δεν είναι να κλεινόµαστε στο µικρόκοσµό µας, ούτε να καταφεύγουµε στη στείρα αντίδραση. Η λύση είναι να αλλάξουµε ότι µας αιχµαλωτίζει σε αδράνεια και µιζέρια. Η λύση είναι η χάραξη στρατηγικής για το ΕΜΠ του σήµερα και του αύριο, η εξωστρέφεια και η βελτίωση της θέσης του στον ευρωπαϊκό και διεθνή ορίζοντα, η επιστηµονική και ηθική επάρκεια των αποφοίτων µας, η συνεισφορά µας στις προκλήσεις του σύγχρονου κόσµου και η σύνδεση µε την κοινωνία και την οικονοµία της. Με τη συνεργασία όλων µας, σε όποια θέση και αν βρισκόµαστε, µπορούµε να τα καταφέρουµε.
Με εκτίµηση,
Ευάγγελος Παπαδόπουλος
Καθηγητής ΕΜΠ
Konstantinos Lazopoulos says
Κε Κουτσογιάννη,
Το PDF αρχείο είναι σωστό και αναλαμβάνω την ευθύνη του περιεχομένου. Γιατί τόσος φόβος; Μήπως και οι υποψήφιοι φοβούνται τα καπετανάτα;
Θα ήθελα να γνωρίζω εάν το μήνυμα θα εμφανιστεί στο κανονικό e-mail ή όχι.
Ζητώ συγγνώμη για τις ανησυχίες που σας προκάλεσα.
Κ. Λαζόπουλος
Demetris Koutsoyiannis says
Κύριε Λαζόπουλε, δεν καταλαβαίνω τι εννοείτε όταν ρωτάτε “εάν το μήνυμα θα εμφανιστεί στο κανονικό e-mail ή όχι”. Το μήνυμα θα εμφανιστεί εδώ που το βάλατε και πουθενά αλλού και θα μείνει εδώ για πάντα–όσο είμαστε καλά και οι server μας δουλεύουν.
Αν θέλετε να λαμβάνετε email για τα μηνύματα που δημοσιεύονται εδώ, αυτό γίνεται με διάφορους τρόπους. Μπορείτε να τσεκάρετε το σχετικό κουτάκι λίγο πριν υποβάλετε το μήνυμά σας. Ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους συνδέσμους “Entries RSS” και “Comments RSS” πάνω δεξιά σε αυτή την ιστοσελίδα. Στην τελευταία περίπτωση χρειάζεται και κάποιες ρυθμίσεις ο browser σας–ρωτήστε το διαχειριστή σας.
Demetris Koutsoyiannis says
Συμπηρωματικό μήνυμα Ι. Κ. Χατζηγεωργίου
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Είχα απευθυνθεί σε σας με μήνυμά μου στις 20/10/2012 για να σας ανακοινώσω ότι υπέβαλα υποψηφιότητα για τις εκλογές ανάδειξης του εσωτερικού συμβουλίου του Ιδρύματος και να παραθέσω όσο λεπτομερώς μπορούσα τις σκέψεις μου, τις προθέσεις μου και το όραμά μου για το μέλλον του ιδρύματος. Θεωρώ επιβεβλημένη την παραπομπή στο κείμενο του προ ενός μηνός μηνύματός μου και για τον λόγο αυτό ενσωματώνω τον σύνδεσμο στον οποίο έχει αναρτηθεί: https://blog.itia.ntua.gr/2012/11/28/council-election/#comment-143
Φρονώ ότι η οριστική επίλυση του θέματος προκήρυξης των εκλογών, δεν αίρει απλά μία σημαντική εκκρεμότητα, η οποία, ας το παραδεχθούμε, στοχοποιούσε το ίδρυμα απέναντι σε όλη την Ελληνική κοινωνία. Παρέχει επιπρόσθετα τη δυνατότητα να ακολουθήσουμε μία νέα πορεία με νέα οργανωτικά και διοικητικά πρότυπα, πορεία εξόδου από την ομφαλοσκόπηση την εσωστρέφεια και την αυτοκαταστροφή. Προς τον σκόπο αυτό το ΣΙ καλείται να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο. Το ΣΙ αποτελεί συλλογικό όργανο, αιρετό δύο σταδιών. Δεν αντικαθιστά, και ορθώς, τον Πρύτανη, ούτε τη Σύγκλητο. Το ΣΙ έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες οι οποίες ορίζονται σαφώς στον Ν4009/2011 [Αρ. 8, παρ. 10(α-ιγ)] με τις τροποποιήσεις του Ν4076/2012. Η πολυμέλεια της νέας διάρθρωσης επιβάλει τη συλλογικότητα στις αποφάσεις και τη συνευθύνη. Προσβλέπει στην επικοδομητική συνεργασία των Πρυτανικών αρχών και του Συμβουλίου.
Δεν ισχυρίζομαι αγαπητοί συνάδελφοι ότι όλες οι διατάξεις του νέου νόμου είναι τέλειες. Δεν είμαι ο απόλυτος υπέρμαχός του. Άνθρωποι εισηγούνται και θεσπίζουν νόμους και άνθρωποι τους εφαρμόζουν. Κανείς δεν κατέχει την απόλυτη γνώση. Πιθανές ατέλειες που δυνητικά μπορεί να προκαλέσουν δυσλειτουργίες μπορούν να εντοπιστούν, να διαβιβαστούν αρμοδίως και να διορθωθούν.
Για μένα σημαντικό είναι ότι δίνεται η δυνατότητα, μέσω της αλλαγής της διοικητικής δομής των ΑΕΙ, να ξαναβρούμε τον βηματισμό μας με ελπίδα και πίστη ότι κάτι νέο γεννιέται το οποίο θα έχει θετικό αντίκτυπο στο μέλλον της εκπαίδευσης, της έρευνας και της ανάπτυξης στην πατρίδα μας. Να ακολουθήσουμε πορεία έμπνευσης και υλοποίησης, καινοτομίας και εφαρμογής. Όσον αφορά το δικό μας περιβάλλον, πορεία προόδου, εξέλιξης και δημιουργίας, ανάδειξης και αριστείας με τελική στόχευση να καταστήσουμε το ίδρυμα όχι απλώς την περηφάνια της Ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος αλλά διαπρεπή εταίρο των διακεκριμένων ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων και ινστιτούτων Παγκοσμίως.
Το Πολυτεχνείο των Αθηνών, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο αγαπητοί συνάδελφοι, δεν είναι ένα ακόμη ΑΕΙ. Από το 1914 φέρει τον τιμητικό τίτλο «Εθνικό». Η Πολιτεία αποφάσισε να έχει αυτόνομο «Εθνικό» και αποκλειστικά «Πολυτεχνικό» ίδρυμα γεγονός που το διαφοροποιεί από τα άλλα ΑΕΙ της χώρας και του προσδίδει αίγλη. Η αίγλη του ιδρύματος αντλείται από τους εμπνευστές της ύπαρξής του, από τους ευεργέτες που στήριξαν οικονομικά τη δημιουργία του, από τους χιλιάδες επαγγελματίες μηχανικούς που εκπαιδεύτηκαν στους κόλπους του, από τους διαπρεπείς δασκάλους που υπηρέτησαν σε αυτό, από τις εγκαταστάσεις του και τα εργαστήριά του. Ψήγματα της αίγλης του αντλούν όλα τα μέλη της ομώνυμης κοινότητας ανεξαρτήτως ιδιότητας. Όλοι ανεξαιρέτως: απόφοιτοι, διδάσκοντες, ερευνητές, φοιτητές, τεχνικοί και διοικητικοί υπάλληλοι. Το ΕΜΠ υπήρχε πριν από εμάς και θα συνεχίσει να υπάρχει μετά από εμάς. Έχουμε μέγιστη υποχρέωση να σεβαστούμε την παράδοση που κληρονομήσαμε, να τη διατηρήσουμε, να την επεκτείνουμε και να την αποδώσουμε στους επόμενους. Έχουμε υποχρέωση να διαφυλάξουμε τη συνέχειά του. Στη συνείδηση της Ελληνικής κοινωνία
ς το ΕΜΠ έχει συνδεθεί με το ιδεώδες της δημοκρατίας και κατά μείζονα λόγο με το μέγιστο των ιδανικών: της ελευθερίας.
Δυστυχώς όμως αγαπητοί συνάδελφοι οι εξατομικευμένες θεωρήσεις του τι είναι δημοκρατικό και τι όχι, του τι είναι δίκαιο και τι επιτρεπτό οδήγησαν σε καθεστώς ανελευθερίας την οποία βιώνουμε καθημερινά λειτουργώντας σε περιβάλλον «Κρυφού Σχολειού». Χαρακτηριστικότερα και πιο πρόσφατα παραδείγματα όλων, είναι οι συνεχείς διακοπές της συνεδρίασης του ΠΣ καθώς και της τρέχουσας βίαιης διακοπής των λειτουργιών της διοίκησης. Ενοχλήθηκα σφόδρα αγαπητοί συνάδελφοι όταν άκουσα έναν από τους παλαιότερους καθηγητές του ιδρύματος, εξαίρετο συνάδελφο, επιστήμονα, ερευνητή και δάσκαλο, που αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος του βίου του εκπαιδεύοντας νέους αυτής της χώρας να μου λέει ότι περιμένει στωικά μέσα στο γραφείο του τους φοιτητές να τον διώξουν διότι έτσι αποφάσισαν. Αποφεύγω να νομιμοποιήσω τον όρο που συνήθως χρησιμοποιείται για να περιγράψει τέτοιες ενέργειες ενσωματώνοντάς τον στον λόγο μου δεδομένου ότι έχει εκδοθεί ήδη σχετική παραγγελία από τα ανώτερα ιεραρχικά κλιμάκια της Ελληνικής Δικαιοσύνης στην οποία και παραπέμπω http://www.ntua.gr/announcements/rector-links/ (13 Απριλίου 2012). Και ερωτώ, να διώξει ποιος, ποιον
και από που; με πιο δικαίωμα; με ποια αρμοδιότητα; Η αναφορά είναι του Μεγάλου Έλληνα Γιώργου Σεφέρη και θα τολμήσω να τη χρησιμοποιήσω και εγώ: αυτή η ανωμαλία πρέπει να σταματήσει.
Με παγιωμένο το συγκεκριμένο περιβάλλον το οποίο τείνει από ετών να καθεστοποιηθεί, δεν είναι στις προθέσεις μου να λάβω θέση απέναντι στις διατάξεις των νέων νόμων όπως ορισμένοι από τους συναδέλφους ζητούν από τους υποψηφίους. Οι συγκεκριμένοι νόμοι είναι νόμοι του κράτους και μη εφαρμογή τους μόνο σύννομη δεν είναι. Άμεση προτεραιότητα για μένα είναι η ανάταξη της εύρυθμης και απρόσκοπτης λειτουργίας του ιδρύματος και σε αυτό το πλαίσιο θα εργαστώ ακούραστα σε περίπτωση που εκλεγώ μέλος του ΣΙ. Η εξέχουσα ποιότητα του στελεχιακού δυναμικού (διδακτικού και ερευνητικού) του ιδρύματος αποτελεί πεποίθηση όλων. Για να είναι όμως αυτό παραγωγικό θα πρέπει να εργάζεται σε ασφαλές, ελεύθερο και πολιτισμένο περιβάλλον. Σε περιβάλλον με αυτά τα χαρακτηριστικά αυξάνεται αδιαμφισβήτητα και η ποιότητα και η ποσότητα της ακαδημαϊκής παραγωγής (διδακτικής και ερευνητικής) γεγονός το οποίο αυξάνει το κύρος του ιδρύματος το οποίο συνεπακόλουθα αντανακλάται σε καθένα εξ ημών.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Είμαι βέβαιος ότι δεν είμαι ο μόνος που ανησυχώ για την πρόοδο και τη συνέχεια του ιδρύματος. Φρονώ ότι η ανάγκη διατήρησής της είναι σημαντικό να αποτυπωθεί και στη σύνθεση του ΣΙ. Τα ΑΕΙ και το ΕΜΠ εν προκειμένω, χρειάζεται αιμοδοσία από νέους επιστήμονες εργατικούς, παραγωγικούς και φιλόδοξους. Εκατοντάδες νεοεκλεγέντες συνάδελφοι αναμένουν τον διορισμό τους και το συγκεκριμένο θέμα δεν νομίζω ότι έχει απασχολήσει την κοινότητα στον απαιτούμενο βαθμό. Προσωπικά δεν προτίθεμαι να παραδώσω συντρίμμια όταν θα φύγω. Ένα ίδρυμα με κύρος, το αντανακλά και στους εν ενεργεία και στους διατελέσαντες λειτουργούς του. Το ίδιο όμως συμβαίνει και με ένα απαξιωμένο ίδρυμα. Μόνο που δυστυχώς στην τελευταία περίπτωση αντικείμενο αντανάκλασης είναι η απαξίωση.
Δεν γνωρίζω το μέγεθος, αλλά δεν αμφιβάλλω καθόλου για την ύπαρξη των δυσκολιών που πρόκειται να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο συμβούλιο λαμβάνοντας υπόψη και την υπάρχουσα κατάσταση αλλά και τη μεταβατική περίοδο που αναμφίβολα θα πρέπει να διανυθεί. Είμαι έτοιμος να αναλάβω τις ευθύνες που μου αναλογούν και είμαι πεπεισμένος ότι το ίδιο ισχύει και για τους εξαίρετους συναδέλφους συνυποψήφιούς μου για τους οποίους είμαι βέβαιος ότι εμφορούνται από τις ίδιες αγαθές προθέσεις με στόχευση την πρόοδο του ιδρύματος. Σε ότι με αφορά και σε περίπτωση που εκλεγώ επιθυμώ να υπογραμμίζω τα ακόλουθα:
Θα λειτουργήσω σε καθεστώς απόλυτης διαφάνειας και δεν προτίθεμαι να δαπανήσω ενέργεια αναλωνόμενος σε μυστικές πρακτικές
Οδηγοί μου θα είναι ο ορθολογισμός, ο πραγματισμός, το δίκαιο, το δίκιο και η αξιοκρατία
Έλαβα την απόφαση να εκτεθώ στην κρίση σας έχοντας πλήρη συναίσθηση των υποχρεώσεων και των ευθυνών που πρόκειται να αναλάβω απέναντι στο Ίδρυμα σε περίπτωση εκλογής μου.
Μετά τιμής
Ι Κ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΜΠ
Demetris Koutsoyiannis says
Για το πιο πάνω σχόλια του συνάδελφου Λαζόπουλου, η συνάδελφος και π. Πρόεδρος της ΣΕΜΦΕ Κ. Κυριάκη έστειλε εκτενή απάντηση που δημοσιοποιούμε με την έγκρισή της.
—
Αγαπητοί συνάδελφοι
Έχουν κουράσει οι πολλές παρεμβάσεις. Το λόγο πρέπει να έχουν πρωτίστως οι υποψήφιοι του ΣΙ τους οποίους θα αναδείξουμε με βάση τις θέσεις τους. Αισθάνομαι όμως την υποχρέωση να παρέμβω γιατί προέκυψε θέμα που αφορά τη Σχολή μας, και νομίζω ότι έχω να συμβάλλω με αυτή μου την τοποθέτηση επικεντρώνοντας κυρίως στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για τη μελλοντική νέας μορφής διοίκηση του Ιδρύματος.
Μέλος της Σχολής μας απηύθυνε δύο ηλεκτρονικά μηνύματα, καταγγέλοντας «καπετανάτα που δρουν παραβιάζουν, εκβιάζουν και εκδικούνται» και άλλα τινά. Δεν θα τοποθετηθώ αναλυτικά στα γραφόμενα παρόλο που δικαιούμαι να το κάνω έχοντας υποχρέωση απέναντι στον εαυτό μου, την υπόληψή μου, τη μακρόχρονη πορεία μου στο Ίδρυμα. Πιθανά αρκετοί από σας είχατε λάβει αντίστοιχα με το σημερινό ηλεκτρονικά μηνύματα περί «πλαστογραφίας της προέδρου της ΣΕΜΦΕ Κυριάκη» που είχαν κοινοποιηθεί από τον κ. Λαζόπουλο σε μεγάλη λίστα αποδεκτών στις προηγούμενες πρυτανικές εκλογές. Δεν αντέδρασα τότε. Σήμερα ο κ. Λαζόπουλος απευθύνει μήνυμα με «αποδέκτη» τον κ. Αργυρό.
Έχω υποστεί δύο ΕΔΕ, τις οποίες και εγώ ζήτησα από τη Διοίκηση για τη διαλεύκανση της «υπόθεσης πλαστογραφίας» σχετικά με εκλογή στην οποία ήταν υποψήφιος ο κ. Λαζόπουλος, -η πλαστογραφία για την οποία καταγγέλθηκα και στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης αφορούσε την παρουσία ή μη μέλους του εκλεκτορικού σώματος, και συνεπακόλουθα την επίτευξη ή μη απαρτίας μιας εκλογικής διαδικασίας-. Και οι δύο ΕΔΕ κατέληξαν σε ξεκάθαρο αθωωτικό πόρισμα, η πρώτη μετά από καταθέσεις 19 μαρτύρων. Λίγες μέρες μετά το αθωωτικό πόρισμα της πρώτης ΕΔΕ, ο κ. Λαζόπουλος προέβη σε μήνυση-έγκληση εναντίον μου και της Γραμματέως της Σχολής κ. Ραζακιά. Η εκδίκαση της υπόθεσης εκκρεμεί στον Εισαγγελέα. Στη δεύτερη εκλογή του, που απέβη επίσης άγονη, ο κ. Λαζόπουλος διαβεβαίωσε σε όλους τους τόνους το εκλεκτορικό σώμα ότι θα αποσύρει τις μηνύσεις και κάποιοι εκλέκτορες τον εψήφισαν στηριζόμενοι σε αυτή του τη διαβεβαίωση. Μετά τη δεύτερη αυτή διαδικασία όμως ο κ. Λαζόπουλος προέβη σε μήνυση εναντίον εκλεκτόρων που τον κατεψήψισαν, 8 τον αριθμό, εμήνυσε επίσης τον ένα εκ των εισηγητών που δεν παρέστη στην εκλογή και εμένα. Δεν γνωρίζω το περιεχόμενο των μηνύσεων.
Κάνω αυτή την μικρή αναφορά σήμερα για μια υπόθεση που προσωπικά με ταλανίζει από το 2009 η οποία για μένα ήταν εξαιρετικά ψυχοφθόρα- την αντιμετώπισα όχι πάντα με τον βέλτιστο τρόπο- έχοντας την υποστήριξη των μελών της Σχολής μας, με μοναδικό στόχο να υπερασπιστώ το κύρος της ΣΕΜΦΕ. Η Σχολή μας έχει να επιδείξει μια εξαιρετική πορεία ιδιαίτερα στον τομέα των εκλογών μελών ΔΕΠ, σεμνυνόμαστε ότι αποτελούμε πρότυπο, η Σχολή σήμερα στελεχώνεται με αξιολογότατο νέο δυναμικό και έχει ένα λαμπρό μέλλον. Το βέβαιο στη λειτουργία μας είναι ότι οι εκλογές μελών ΔΕΠ κρίνονται με ακαδημαϊκά κριτήρια στα θεσμικά όργανα, δεν κρίνονται με μηνύσεις στα δικαστήρια ούτε με «επιχειρήσεις» δημιουργίας φοβικών συνδρόμων σε εκλεκτορικά σώματα. Ναι, υπάρχουν δυσλειτουργίες στη Σχολή. «Αγκάθι» στη λειτουργία μας αποτελούν οι συγκεκριμένες πρακτικές. Θα τα καταφέρουμε όμως, γιατί στη συντριπτική πλειοψηφία στη Σχολή, έχουμε μεράκι, έχουμε παλέψει στη βάση ακαδημαϊκών αρχών πολύ γι΄αυτό που έχουμε κατακτήσει.
Και κάτι ως δίδαγμα των συντελεσθέντων. Τα πράγματα θα ήταν για όλους πιο καλά αν τηρούνταν οι νόμιμες διαδικασίες σχολαστικά, αν οι εκάστοτε διοικήσεις λειτουργούσαν ιδιαίτερα σε θέματα εκλογών μελών ΔΕΠ αυστηρά εντός των νομικών πλαισίων, η διαφάνεια αν αποτελούσε ουσία συστατικό της λειτουργίας -για παράδειγμα αν τα τελεσίδικα πορίσματα ΕΔΕ στο πλαίσιο της διαφάνειας αναρτώνταν δημόσια-, αν λειτουργούσαν τα ήδη και σήμερα από τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του Ιδρύματος προβλεπόμενα κορυφαία όργανα όπως αυτό της Δεοντολογίας του Ιδρύματος.
Εύχομαι, η Διοίκηση με τη συμμετοχή στο νέο πλαίσιο και του ΣΙ να δρομολογήσει δημοκρατικές διαδικασίες θεραπείας όλων των δυσλειτουργιών του παρελθόντος.
Συναδελφικά
Κ.Κυριάκη
Demetris Koutsoyiannis says
Συμπηρωματικό μήνυμα Ευάγγελου Παπαδόπουλου
Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Σε προηγούμενο email μου, αναφέρθηκα στους λόγους οι οποίοι με οδήγησαν να θέσω υποψηφιότητα για το Συμβούλιο Ιδρύματος (ΣΙ), καθώς και στις αρχές που θα διέπουν τη στάση μου εάν εκλεγώ. Σε αυτό το σημείωμα, θέλω να αναφερθώ στο πως βλέπω τη συμβολή μέλους στο ΣΙ.
Το πρώτο και σημαντικότατο μέλημα του ΣΙ είναι η εκλογή των έξι εξωτερικών μελών, λαμβάνοντας υπόψη τις προδιαγραφές που θέτει ο νόμος και την ανάγκη να έχουν ουσιαστική και θετική συμβολή στην ανάπτυξη του ΕΜΠ. Τα μέλη αυτά, με την ακαδημαϊκή, ερευνητική ή διοικητική εμπειρία και τη γενικότερη ακτινοβολία τους, σε συνεργασία με τα εσωτερικά μέλη, θα συνεισφέρουν στη διαμόρφωση βέλτιστων πρακτικών στο Ίδρυμα. Θα είναι επίσης θετικό να εκλεγεί ο εκπρόσωπος των σπουδαστών και οι εκπρόσωποι του προσωπικού ώστε να είναι δυνατή η συμμετοχή τους όταν θα συζητούνται θέματα που τους αφορούν.
Το δεύτερο μέλημα πρέπει να είναι η αναθεώρηση και έγκριση του Εσωτερικού Κανονισμού (πρόταση από τον Πρύτανη και σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου) και η έγκριση του Οργανισμού (πρόταση από τον Πρύτανη και γνώμη της Συγκλήτου), λαμβάνοντας υπόψη την υπάρχουσα κατάσταση.
Οι αρμοδιότητες του ΣΙ μπορούν να κατανεμηθούν σε τρεις κατηγορίες (α) στα θέματα στρατηγικής και ανάπτυξης, (β) στον εποπτικό έλεγχο διαδικασιών και οικονομικών (γ) στην επιλογή προσώπων που συμμετέχουν στη διοίκηση. Στη συνέχεια, αναφέρω μερικά σημεία που κατά τη γνώμη μου θα βοηθήσουν στην εκπλήρωση της αποστολής του ΣΙ.
(α) Στρατηγική και ανάπτυξη. Μελέτη της παρούσας κατάστασης και ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του ΕΜΠ. Καθορισμός βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων ποιότητας. Σύνδεση με την κοινωνία και την οικονομία. Αξιοποίηση περιουσίας και κληροδοτημάτων. Προσπάθεια για θεσμοθετημένη προσέλκυση πόρων. Ενίσχυση της διδασκαλίας, της έρευνας και της δυνατότητας κατοχύρωσης ευρεσιτεχνιών και δημιουργίας τεχνοβλαστών. Βελτίωση της σειράς του ΕΜΠ σε διεθνείς κατατάξεις, με ουσιαστικές βελτιώσεις αλλά και με επικοινωνιακές μεθόδους. Συγκρότηση συμβουλευτικών επιτροπών.
(β) Εποπτικός έλεγχος. Άσκηση εποπτείας σύμφωνα με το νόμο, τους κανονισμούς και τις αρχές που θα έχουν συμφωνηθεί. Πλήρης διαφάνεια και αιτιολόγηση των αποφάσεων του ΣΙ για καθιέρωση του κύρους του ΣΙ και εδραίωση αισθήματος δικαιοσύνης. Τήρηση προθεσμιών.
(γ) Επιλογή προσώπων. Αξιοκρατική επιλογή, όπως θα ορίζεται με συγκεκριμένα κριτήρια (π.χ. με περιγραφή τυπικών και ουσιαστικών προσόντων). Καθιέρωση συνεντεύξεων υποψηφίων, παρουσία των μελών του ΣΙ. Αιτιολόγηση πράξεων ΣΙ.
Προϋπόθεση βέβαια για όλα τα παραπάνω είναι η επίτευξη ηρεμίας και πνεύματος ομόνοιας, εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ όλων μας και βέβαια μεταξύ των πρυτανικών αρχών και του ΣΙ. Το ΣΙ δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα και θα χρειαστεί χρόνος για ορατή βελτίωση των συνθηκών. Όμως το ΣΙ θα είναι μία από τις συνιστώσες της διοίκησης του Ιδρύματος και όσο καλύτερα αντεπεξέλθει στο ρόλο του, τόσο θα είναι καλύτερα για το κύρος και το μέλλον του ΕΜΠ και βέβαια για όλους στο Ίδρυμα, σε όποια θέση και αν βρισκόμαστε ή βρεθούμε.
Με εκτίμηση,
Ευάγγελος Παπαδόπουλος
Καθηγητής ΕΜΠ
ΥΓ. Μπορείτε να βρείτε στοιχεία για τη δραστηριότητά μου καθώς και αρχεία με θέσεις στη διεύθυνση:
http://nereus.mech.ntua.gr/si
Demetris Koutsoyiannis says
Συμπηρωματικό μήνυμα Δημητρίου Τσαμπούλα
Αγαπητές/οι Συνάδελφοι,
Σε συνέχεια της παρουσίασης των γενικών θέσεων μου που σας έχω αποστείλει από τις 23 Οκτωβρίου, με το κείμενο αυτό σας παρουσιάζω την συγκεκριμενοποίησή τους στα θέματα που αφορούν τις αρμοδιότητες του Συμβουλίου του Ιδρύματος, σύμφωνα με τον Ν.4009/2011 και των τροποποιήσεων που επέφερε ο Ν.4076/2012.
Εισαγωγικά θα ήθελα να επισημάνω, κάτι που όλοι γνωρίζετε, ότι το Συμβούλιο Ιδρύματος είναι ένα από τα τρία όργανα του ΕΜΠ, και ότι δεν ασκεί άμεσα Διοίκηση, η οποία είναι αρμοδιότητα του Πρύτανη και της Συγκλήτου. Η αρμοδιότητά του περιορίζεται σε ελεγκτικό/συμβουλευτικό ρόλο. Για αυτό θα πρέπει τα μέλη του Συμβουλίου του Ιδρύματος να σεβαστούν τις διακριτές αρμοδιότητες των οργάνων και όλες οι πράξεις τους να γίνονται με απόλυτη διαφάνεια.
Εκλογή εξωτερικών μελών του Συμβουλίου του Ιδρύματος
Η εκλογή των εξωτερικών μελών του Συμβουλίου του Ιδρύματος καθορίζεται από τις παραγράφους 3 και 5 του άρθρου 8 του Ν. 4009/2011, όπως τροποποιήθηκε από τις παραγράφους 1,2,4 και 5 του άρθρου 2 του Ν.4076/2012. Η διαδικασία ανάδειξης των εξωτερικών μελών είναι ευθύνη του Πρυτανικού Συμβουλίου, που πρέπει να δημοσιεύσει ανοικτή πρόσκληση (αν και ο Ν.4076/2012 κάνει αναφορά σε αυτό πολύ γενικά, ως να υπήρχαν εξωτερικά μέλη στο Σ.Ι.).
Τα εσωτερικά μέλη του Σ.Ι. θα πρέπει να συνεννοηθούν με το Πρυτανικό Συμβούλιο, ώστε η προκήρυξη να είναι διεθνής, να υπάρξει χρόνος για να δοθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δημοσιότητα (20-30 ημέρες), να καταχωρηθεί στον διεθνή τύπο (π.χ.ECONOMIST), να αποσταλεί σε Πανεπιστήμια διεθνούς κύρους, κλπ.
Η προκήρυξη θα πρέπει να αναφέρει ως κριτήρια για τις υποψηφιότητες, αυτά που σχετίζονται με τα προσόντα που αναφέρει ο Ν.4076/2012: «η ευρεία αναγνώριση του υποψηφίου στην επιστήμη, στα γράμματα ή στις τέχνες. Ο υποψήφιος θα πρέπει να διαθέτει αυξημένα τυπικά προσόντα και τουλάχιστον πτυχίο ημεδαπού ή αναγνωρισμένου αλλοδαπού Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος». Επί πλέον θα πρέπει να περιλαμβάνει και άλλα κριτήρια, όπως οι υποψήφιοι να προέρχονται από διεθνούς κύρους τεχνολογικά ανώτατα εκπαιδευτικά ή ερευνητικά ιδρύματα, να διαθέτουν διοικητική εμπειρία κυρίως σε διοίκηση Πανεπιστημίων, και βέβαια να έχουν εμπειρία σχετική με την ελληνική πραγματικότητα. Στόχος μου είναι να εκλεγούν εξωτερικά μέλη άτομα Διεθνούς επιστημονικού κύρους και προβολής, που θα συμβάλλουν ώστε το ΕΜΠ να ανακτήσει τη θέση που το αρμόζει μεταξύ των καλύτερων Τεχνολογικών Πανεπιστημίων του κόσμου.
Αρμοδιότητες Συμβουλίου Ιδρύματος
Σύμφωνα με το άρθρο 10 του Ν. 4009/2011 και τις τροποποιήσεις που επέφερε ο Ν. 4076/2012, το Συμβούλιο του ιδρύματος έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες[1]:
α) Χάραξη στρατηγικής για την ανάπτυξη του ιδρύματος σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και διαμόρφωση της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας του στο πλαίσιο της αποστολής και της πορείας του, μετά από εισήγηση της Συγκλήτου.
Το ΕΜΠ από τότε που ιδρύθηκε υπήρξε η κινητήριος δύναμη για την ανάπτυξη της χώρας δημιουργώντας ικανούς μηχανικούς και προάγοντας την επιστήμη. Αυτόν τον ρόλο τον έχει χάσει τα τελευταία χρόνια. Στόχος μας θα είναι να χαράξουμε μια στρατηγική που θα δώσει τη δυνατότητα στο Πολυτεχνείο να συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της χώρας, που είναι σήμερα (λόγω της οικονομικής κρίσης) το κύριο ζητούμενο. Αυτό θα μπορούσε να υλοποιηθεί με το να συνεχίσουμε με εντονότερους ρυθμούς την ανάπτυξη καινοτομικών προϊόντων και διαδικασιών παραγωγής υψηλής προστιθέμενης αξίας, που να αναγνωρίζονται διεθνώς, τη παραγωγή και διάχυση γνώσης και σε νέα γνωστικά αντικείμενα που ζητούνται από τη παγκόσμια κοινωνία και βελτιώνουν το επίπεδο ζωής των ανθρώπων. Ιδαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί αναφορικά με τη διεθνή θέση του ΕΜΠ, που όπως παρουσιάζεται από τους «οίκους» αξιολόγησης δεν το τοποθετεί στις πρώτες θέσεις, κάτι που -κατά την άποψη μου – θα αντανακλούσε την πραγματικότητα. Θα πρέπει να εργασθούμε όλοι για τη βελτίωση της διεθνούς θέσης του ΕΜΠ, τόσο σε εκπαιδευτικό όσο και ερευνητικό επίπεδο.
β) Γενική εποπτεία και έλεγχος της λειτουργίας του ιδρύματος σύμφωνα με τον Οργανισμό και τον Εσωτερικό Κανονισμό.
Πιστεύω οτι η αρμοδιότητα αυτή σχετίζεται με τη καθημερινή λειτουργία του ΕΜΠ και έχει να κάνει τόσο με τα λειτουργικά/διοίκηση του ΕΜΠ, όσο και με τα μέλη της Πολυτεχνειακής Κοινότητας. Βέβαια απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεσματικής εφαρμογής της εποπτείας και ελέγχου είναι η ύπαρξη (και έγκριση) του Οργανισμού και ο Εσωτερικού Κανονισμού του ΕΜΠ. Η αρμοδιότητα αυτή απαιτεί μεγάλη προσοχή ώστε το Συμβούλιο Διοίκησης να ενεργεί με διαφάνεια, αντικειμενικότητα, χωρίς ακρότητες και χωρίς να δημιουργούνται εμπόδια στην ομαλή λειτουργία του ΕΜΠ.
γ) Έγκριση της πρότασης για την έκδοση και αναθεώρηση του Οργανισμού του ιδρύματος σύμφωνα με το άρθρο 5 του Ν. 4009/2011.
Πιστεύω οτι ο Οργανισμός του Ιδρύματος θα πρέπει να εγκριθεί όσο το συντομώτερο δυνατόν, αφού θα καθορίζει (σύμφωνα με το άρθρο 5 του Ν. 4009) την οργανωτική διάρθρωση και λειτουργία του ΕΜΠ, και ειδικώτερα των Σχολών, Τμημάτων, Τομέων, Εργαστηρίων κλπ, των ακαδημαίκών κια ερευνητικών δραστηριοτήτων, θεμάτων ΔΕΠ και προσωπικού καθώς και των διοικητικών/οικονομικών υπηρεσιών του.
Επισημαίνω, όπως είναι γνωστό σε όλους, ότι την ευθύνη για την κατάρτιση και πρόταση του Οργανισμού του ΕΜΠ έχει ο Πρύτανης, ο οποίος λαμβάνει υπόψη του τη γνώμη της Συγκλήτου. Πάντως ο Οργανισμός –κατά την άποψη μου- θα πρέπει να ανταποκρίνεται σε ένα σύγχρονο Πανεπιστήμιο, κατά τα πρότυπα άλλων διεθνούς φήμης Δημόσιων Πανεπιστημίων του εξωτερικού με έμφαση στον τεχνολογικό χαρακτήρα του ΕΜΠ, να είναι ευέλικτος, να ορίζει απλές και διαφανείς διαδικασίες, να προάγει κυρίως την εκπαίδευση, γνώση και έρευνα και να διαφυλάσσει τη δημοκρατική λειτουργία του ΕΜΠ. Επίσης είμαι της άποψης οτι οι εννέα Σχολές του ΕΜΠ πρέπει να παραμείνουν ως έχουν με αναβάθμιση των Τομέων τους.
Πιστεύω δε οτι το κείμενο του Οργανισμού, πριν από την έγκρισή του, θα πρέπει να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μεταξύ των μελών της Πολυτεχνειακής Κοινότητας.
δ) Την έγκριση και αναθεώρηση του Εσωτερικού Κανονισμού του ΕΜΠ, σύμφωνα με το άρθρο 6 του Ν.4009/2011.
Η κατάρτιση Εσωτερικού Κανονισμού προβλέπεται από το άρθρο 6 του Ν. 4009. Το ΕΜΠ έχει ήδη πρότυπο Εσωτερικό Κανονισμό. Αποψή μου είναι ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί, ώστε να λάβει υπόψη του τις αλλαγές στη νομοθεσία που έχουν γίνει από το 2000 (όταν δημοσιεύθηκε), καθώς και τον Πρότυπο Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας των ΑΕΙ (ΠΔ 160/2008) ή ενός νέου, εάν έχει δημοσιευθεί, σύμφωνα με τη παράγραφο 2 του άρθρου 6 του Ν 4009/2011. Βέβαια, όπως συμβαίνει και για τον Οργανισμό, την ευθύνη για την κατάρτιση και πρόταση του Εσωτερικού Κανονισμού του ΕΜΠ έχει ο Πρύτανης, ο οποίος λαμβάνει υπόψη του τη γνώμη της Συγκλήτου. Επίσης, όπως και για το κείμενο του Οργανισμού, πιστεύω ότι το κείμενο του Εσωτερικού Κανονισμού, πριν από την έγκρισή του, θα πρέπει να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μεταξύ των μελών της Πολυτεχνειακής Κοινότητας.
ε) Ανάληψη πρωτοβουλιών για τη σύνδεση του ιδρύματος με την κοινωνία και την οικονομία, τη συμβολή του στην ανάπτυξη της χώρας,
Το ΕΜΠ διαθέτει εκτός από τα μέλη ΔΕΠ, ικανότατους επιστήμονες και ερευνητές (μεταπτυχιακοί φοιτητές, διδάκτορες και πτυχιούχοι ΕΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, ΙΔΑΧ, εξωτερικοί συνεργάτες ερευνητικών προγραμμάτων) αλλά και εξοπλισμό, υποδομές, χωρίς να υστερεί από άλλα Τεχνολογικά Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Επίσης τα μέλη ΔΕΠ συμμετέχουν σε πάρα πολλά ερευνητικά προγράμματα, σε συνεργασίες με άλλα Πολυτεχνεία του εξωτερικού. Εξάλλου το ΕΜΠ με τη χρηματοδοτούμενη έρευνα κυρίως (αν οχι αποκλειστικά) από κοινοτικά κονδύλια, αφενός μεν συμβάλλει στη προαγωγή της έρευνας και καινοτομίας και στην ανάπτυξη της χώρας, αλλά προσφέρει δυνατότητες σε νέους επιστήμονες για δραστηριοποίηση όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό.
Η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να συνεχισθεί και οι καινοτομίες και τα προϊόντα που αναπτύσσονται να ενταχθούν στη παραγωγική δραστηριότητα της χώρας μας με εξαγωγικό προσανατολισμό. Εξάλλου τα μέλη της Πολυτεχνειακής Κοινότητας προσφέρουν εξειδικευμένες υπηρεσίες σε παγκόσμιο επίπεδο, και θα πρέπει να διευκολυνθούν να διευρύνουν αυτές τις υπηρεσίες.
στ) Καθορισμός των κατευθύνσεων για την ανάπτυξη του ιδρύματος, επί τη βάσει των οποίων ο πρύτανης καταρτίζει το σχέδιο συμφωνιών προγραμματικού σχεδιασμού, την έγκριση των σχεδίων αυτών και την παρακολούθηση και τον έλεγχο της υλοποίησης των συμφωνιών σε ετήσια βάση.
Ο καθορισμός των γενικών κατευθύνσεων για την ανάπτυξη του ΕΜΠ θα είναι αποτέλεσμα διαλόγου και διαβούλευσης με τα μέλη της Πολυτεχνειακής Κοινότητας. Βέβαια οι κατευθύνσεις θα πρέπει να βασίζονται σε κάποιες αρχές, οι κυριότερες από τις οποίες είναι, κατά τη γνώμη μου: αποστολή του ΕΜΠ είναι να παρέχει υψηλής στάθμης ανώτατη παιδεία, να προάγει τις επιστήμες και την τεχνολογία, να αποτελέσει κέντρο αριστείας, και να ευρίσκεται κοντά στην ελληνική κοινωνία. Βάσει αυτών ο Πρύτανης θα καταρτίσει το πρόγραμμα για τα επόμενα χρόνια (μάλλον τέσσερα, όσο θα είναι και η θητεία του). Σαν συνέπεια αυτού, θα καταρτισθούν σχέδια συνφωνιών για τον προγραμματικό σχεδιασμό, τα οποία θα εγκρίνει το Συμβούλιο του Ιδρύματος. Οι συμφωνίες αυτές θα αποτελέσουν τον «οδηγό» για τις ενέργειες και έργα που πρέπει να πραγματοποιήσει Πρύτανης. Με τον έλεγχο δε που θα πραγματοποιεί το Συμβούλιο Ιδρύματος σε ετήσια βάση, θα δίδεται η δυνατότητα να επισημαίνονται τυχόν αποκλίσεις και να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα.
ζ) Έγκριση του ετήσιου τακτικού οικονομικού προϋπολογισμού και των τροποποιήσεών του, του τελικού οικονομικού απολογισμού του ιδρύματος, καθώς και του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων που αφορά το ίδρυμα.
Πιστεύω οτι οι εγκρίσεις του ετήσιου τακτικού οικονομικού προϋπολογισμού, του τελικού οικονομικού απολογισμού και του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων αν γίνουν με διαφάνεια και με συγκεκριμένες διαδικασίες, θα αποβούν για το καλό του ΕΜΠ, ιδιαίτερα στη σημερινή περίοδο της οικονομικής κρίσης. Στόχος είναι με τις περιορισμένες χρηματικές δυνατότητες να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε στο ακέραιο την εκπαιδευτική και ερευνητική αποστολή του ΕΜΠ.
η) Έγκριση του ετήσιου προγραμματισμού και απολογισμού για την αξιοποίηση της περιουσίας του ιδρύματος.
Το ΕΜΠ διαθέτει μια σημαντική περιουσία, η οποία όμως δεν έχει αποτιμηθεί με τους κανόνες της αγοράς (real estate), και γι αυτό δεν μπορεί να αξιοποιηθεί με τον προσφορότερο τρόπο. Πιστεύω οτι η ορθολογική και ρεαλιστική αξιοποίηση της θα αποφέρει πόρους στο ΕΜΠ, κάτι που είναι σημαντικό στη σημερινή οικονομική κρίση και λόγω της μείωσης της κρατικής επιχορήγησης. Με τους πόρους αυτούς θα μπορέσει το ΕΜΠ να καλύψει τα χρηματικά ελλέιμματα για την εκπλήρωση των στόχων του, λόγω των συνεχών μειώσεων της κρατικής χρηματοδότησης. Κατά συνέπεια, η έγκριση του προγραμματισμού και του απολογισμού της αξιοποίησης της περιουσίας του ιδρύματος, θα πρέπει να γίνεται με γνώμονα τη βελτιστοποίηση της απόδοσης της.
θ) Έγκριση του ετήσιου απολογισμού των δραστηριοτήτων και της εν γένει λειτουργίας του ιδρύματος.
Πιστεύω οτι ο ετήσιος απολογισμός των δραστηριοτήτων του ΕΜΠ, αποτελεί την επίσημη καταγραφή των επιτευγμάτων του ΕΜΠ και την «εικόνα» του προς τα έξω. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή. Επίσης θα πρότεινα στον ετήσιο απολογισμό να ενταχθεί και το Κοινωνικό έργο του ΕΜΠ και η συμβολή του στη κοινωνία. Βέβαια, εκτός από τα θετικά σημεία, ο απολογισμός αποτελεί και σημείο αναφοράς για να καταγραφούν λάθη, παραλείψεις και αδυναμίες και να προταθούν μέτρα για την αποφυγή των λαθών και για περαιτέρω βελτιώσεις στη λειτουργία του ΕΜΠ.
ι) Παύση κοσμητόρων από τα καθήκοντά τους.
Πιστεύω οτι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, δεδομένης της ακεραιότητας του χαρακτήρα και της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο των συναδέλφων που πρόκειται να αναλάβουν τα καθήκοντα των κοσμητόρων.
ια) Εποπτεία του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) που προβλέπεται στο άρθρο 58, επιλογή των μελών του διοικητικού συμβουλίου και του διευθύνοντος συμβούλου του και την παύση τους από τα καθήκοντά τους.
Πριν από την ίδρυση του ΝΠΙΔ του άρθρου 58, θα πρέπει να αποφασισθεί, μετά από διαβούλευση και σχετική μελέτη αξιολόγησης, αν θα παραμείνει ο ΕΛΚΕ ή θα ενταχθεί στο νέο Ν.Π.Ι.Δ., δεδομένου ότι αυτό θα καθορίσει και τις αρμοδιότητες του Ν.Π.Ι.Δ.. Αναφορικά με την επιλογή των μελών του ΔΣ και του Διεθύνοντος Συμβούλου, αυτή θα γίνει μετά από ανοικτή προκήρυξη, βάσει κριτηρίων όπως: σχετική εμπειρία και γνώση των αντικειμένων του νέου Ν.Π.Ι.Δ., τη γνώση θεμάτων του ΕΜΠ, την μη ύπαρξη σύγκρουσης συμφερόντων, και την έμπρακτη απόδειξη/διάθεση ότι προτίθενται να εργασθούν για το καλό του ΕΜΠ.
ιβ) Συγκρότηση επιτροπών για τη μελέτη ή διεκπεραίωση θεμάτων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές του.
Εξυπακούεται οτι οι Επιτροπές αυτές πρέπει να έχουν συγκεκριμένο αντικείμενο και ημερομηνία έναρξης και λήξης εργασιών. Όσο δε για τα μέλη τους, η επιλογή τους θα γίνεται μετά από προκήρυξη και με κυριότερα κριτήρια τη σχετική επιστημονική γνώση στα αντικείμενα των επιτροπών και τη διάθεση να προσφέρουν στο ΕΜΠ.
ιγ) Ορισμός ή μη διδάκτρων και του ύψους τους για τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών του ιδρύματος, ύστερα από γνώμη της κοσμητείας της σχολής μεταπτυχιακών σπουδών, ύστερα από γνώμη του κοσμήτορα της αντίστοιχης σχολής.
Βασική μου αρχή είναι η παροχή δωρεάν δημόσιας παιδείας. Το αν θα υπάρχουν δίδακτρα ή όχι σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, αυτό θα πρέπει να εξετάζεται κατά περίπτωση, και μετά από μελέτη. Δεδομένου οτι η κρατική χρηματοδότηση θα παύσει για τα περισσότερα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, δημιουργείται θέμα με την οικονομική βιωσιμότητά τους. Επίσης πιθανά να απαιτηθούν δίδακτρα, αν σε ένα πρόγραμμα απαιτείται η μετάκληση καθηγητών από το εξωτερικό, προκειμένου να παρέχεται σφαιρικότερη γνώση, δεδομένου ότι θα πρέπει να τους καταβληθεί η αμοιβή τους. Άλλη περίπτωση, για την οποία μπορεί να εισπραχθούν δίδακτρα αφορά προγράμματα στην αγγλική για στελέχη επιχειρήσεων και για αλλοδαπούς. Μια άλλη περίπτωση αφορά τη συνεργασία με Πανεπιστήμια του εξωτερικού για κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα με το ΕΜΠ. Σαν παράδειγμα αναφέρω το επιτυχημένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Μ.Ι.Τ. με το Πολυτεχνείο της Λισσαβώνας, στο οποίο καταβάλλονται δίδακτρα, και μάλιστα το παρακολουθούν και φοιτητές του ΕΜΠ. Επίσης αμερικανικά πανεπιστήμια έχουν κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα με γερμανικά πανεπιστήμια με καταβολή διδάκτρων κλπ. Βέβαια αν υπάρξουν σε μερικά μεταπττυχιακά προγράμματα δίδακτρα, τότε θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε να απαλλαγούν από αυτά οι χαμηλού εισοδήματος Έλληνες φοιτητές και μην υπάρξει καμία αμοιβή για τα μέλη ΔΕΠ του ΕΜΠ.
Τέλος, όταν λήξει η θητεία του νυν Πρύτανη του ΕΜΠ, το Συμβούλιο Ιδρύματος θα πρέπει να ξεκινήσει την διαδικασία για την εκλογή νέου Πρύτανη.
Η εκλογή του Πρύτανη και τα προσόντα καθορίζονται από τις παραγράφους 15 και 16 του άρθρου 8 του Ν.4009/2011, όπως τροποποιήθηκε από τη παράγραφο 8 του άρθρου 2 του Ν.4076/2012. Το Συμβούλιο Ιδρύματος θα πρέπει να συγκροτήσει τριμελή επιτροπή που θα έχει την ευθύνη για την οργάνωση της διαδικασίας και για την εισήγηση στο Συμβούλιο Διοίκησης. Θα πρότεινα η Επιτροπή αυτή να αποτελείται από τους αρχαιότερους Καθηγητές του ΕΜΠ, λόγω της εμπειρίας τους και του κύρους τους. Επίσης θα πρότεινα για την επιλογή των τριών υποψηφίων από το Συμβούλιο Διοίκησης, εκτός από τα κριτήρια που προβλέπει ο Ν.4009/2011 (καθηγητής πρώτης βαθμίδας ΑΕΙ της ημεδαπής ή αλλοδαπής, με ελληνική ιθαγένεια και άριστη γνώση της ελληνικής γλώσσας, ανεγνωρισμένο κύρος και σημαντική διοικητική εμπειρία), να ληφθεί υπόψη και η προσφορά του στο ΕΜΠ και γενικότερα στη Πολυτεχνειακή κοινότητα.
Αγαπητές/οί Συνάδελφοι,
Ο θεσμός του Συμβουλίου του Ιδρύματος είναι καινούργιος, και είναι φυσικό να προκαλεί αντιδράσεις. Το Συμβούλιο του Ιδρύματος δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα, αλλά θα χρειαστεί χρόνος για να γίνουν ορατά κάποια αποτελέσματα των ενεργειών του. Πιστεύω οτι οι ενέργειές μας προκειμένου να είναι αποτελεσματικές, προϋποθέτουν συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές, τη Σύγκλητο και τη Πολυτεχνειακή Κοινότητα. Σαν νέος θεσμός θα αντιμετωπίσει πολλά εμπόδια, αλλά πιστεύω με τη συμβολή όλων των μελών του Συμμβουλίου του Ιδρύματος θα αποκτήσουμε την εμπιστοσύνη των μελών της Πολυτεχνειακής Κοινότητας, που τη θεωρώ θεμελιώδη για την επίτευξη των στόχων, που είναι κοινοί για όλους και αφορούν αποκλειστικά και μόνο το ΕΜΠ.
Συναδελφικά
Δημήτριος Α. Τσαμπούλας
2/12/2012
[1] Με bold αναγράφεται ακριβώς η διατύπωση του Νόμου 4009/2011, όπως τροποποιήθηκε με τον 4076/2012.