Στις 30 Οκτωβρίου 2012, η Καθημερινή δημοσίευσε στη στήλη «Σύντομα», στη σελίδα 6, ένα μικρό άρθρο με τίτλο «Αντιδράσεις για την αναστολή μετάδοσης εκπομπής της ΝΕΤ». Ίσως να θέλετε να το διαβάσετε ολόκληρο πριν συνεχίσετε εδώ, όπου παραθέτω ολόκληρη την ιστορία.
Στις 30 Σεπτεμβρίου 2012, η αστυνομία συνέλαβε 15 διαδηλωτές στον Άγιο Παντελεήμονα. Λίγες μέρες αργότερα, οι συλληφθέντες κατήγγειλαν ότι βασανίστηκαν κατά την κράτησή τους στην
Αστυνομία, και μερικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν σχετική ερώτηση στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Νίκο Δένδια. Την είδηση περί βασανιστηρίων δημοσίευσε και η βρετανική εφημερίδα Guardian στις 9 Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα να γίνει κι άλλη ερώτηση στη Βουλή. Στις 17 Οκτωβρίου, ο κ. Δένδιας δήλωσε (πρακτικά βουλής, σελ. 2606), μεταξύ άλλων:
Σας προλέγω και θα το δείτε—διότι διεξήχθη η έρευνα—ότι, από τις ιατροδικαστικές εκθέσεις που θα βγουν στη δημοσιότητα, σ’ αυτούς οι οποίοι δήθεν βασανίστηκαν και οι οποίοι δεν καταγγέλλουν, δεν μηνύουν και δεν μνημονεύεται το όνομά τους, δεν θα υπάρχει ούτε δείγμα ηλεκτροσόκ ούτε και κάψιμο. Θα υπάρχουν μόνο οι εκχυμώσεις και τα τραύματα, αποτέλεσμα του γεγονότος ότι είχε προϋπάρξει συμπλοκή με άλλους και πέραν αυτού είχε προϋπάρξει και αντίσταση κατά της αστυνομίας.
Την ίδια μέρα ο ανακριτής παρέδωσε την αναφορά του, η οποία αποκαλύφθηκε από την Αυγή στις 28 Οκτωβρίου. Ο ανακριτής διαπιστώνει, σύμφωνα με την Αυγή, πως οι αστυνομικοί διέπραξαν τέσσερα εγκλήματα:
α) της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης από κοινού κατά συρροή τετελεσμένη και σε απόπειρα (σ.σ. κακούργημα), β) της επικίνδυνης σωματικής βλάβης από κοινού και κατά συρροή, γ) της παράνομης οπλοφορίας, (ως προς το πιστόλι taser) και δ) της οπλοχρησίας
Στις 29 Οκτωβρίου, οι δημοσιογράφοι Αραβανίτης και Κατσίμη, στην πρωινή εκπομπή τους στην ΕΡΤ, έκαναν μια νύξη για το θέμα, και στη συνέχεια ο κ. Λιάτσος, Γενικός Διευθυντής Ενημέρωσης της ΕΡΤ, αποφάσισε την αναστολή της εκπομπής για λόγους καταπάτησης «στοιχειωδών κανόνων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας».
Λόγω της αργίας της 28ης Οκτωβρίου, η πρώτη Καθημερινή που κυκλοφόρησε μετά τις αποκαλύψεις της Αυγής ήταν αυτή της 30ής Οκτωβρίου. Η Καθημερινή, που ποτέ ως τώρα δεν είχε ασχοληθεί με το θέμα, θεώρησε ότι η είδηση άξιζε μια κάλυψη στη στήλη «Σύντομα», στη σελίδα 6, στην οποία αναφέρει ότι η μετάδοση της εκπομπής ανεστάλη λόγω προσβλητικού σχολίου για τον Ν. Δένδια, που είχε κάποια αόριστη σχέση με «καταγγελίες περί κακοποίησης αντιεξουσιαστών από αστυνομικούς» (το «αντιεξουσιαστών» είναι επινόηση της εφημερίδας, επρόκειτο για συμμετέχοντες σε αντιφασιστική διαδήλωση).
Έχω γράψει ότι πρέπει να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με το ευτελές θέατρο που παίζουν κυβέρνηση και ΜΜΕ. Γιατί λοιπόν κάνω εξαίρεση σ’ αυτή την περίπτωση; Γιατί καλό είναι πού και πού να θυμόμαστε το θέατρο, και, κυρίως, να μπορούμε να πείθουμε τους συνανθρώπους μας που δεν έχουν ακόμα συλλάβει την έκτασή του. Επίσης, όταν συγκαλύπτονται βασανιστήρια (ανεξάρτητα από το λόγο της συγκάλυψης), είναι σαν να νομιμοποιούνται, και επομένως το ότι συγκαλύπτονται βασανιστήρια από την κυβέρνηση και μέρος του Τύπου είναι κάτι που πρέπει να το φωνάζουμε.