Στις αρχές Μαρτίου 2012 το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο είχε στην Τράπεζα της Ελλάδος 8.5 εκατομμύρια ευρώ απόθεμα από την επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Λίγες μέρες πριν το περίφημο «κούρεμα», η Τράπεζα της Ελλάδος μετέτρεψε αυτό το ποσόν σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, αγοράζοντάς τα μάλιστα στο 100% της ονομαστικής τους αξίας (ενώ στην αγορά η τιμή τους ήταν κάτω του 30%). Ακολούθως τα ομόλογα κουρεύτηκαν, και έτσι σε λιγότερο από μία εβδομάδα τα 8.5 εκατομμύρια του ΕΜΠ έγιναν περίπου 2 εκατομμύρια (το κούρεμα ονομαστικά ήταν περίπου 50%, όμως η πραγματική αξία των ομολόγων ήταν χαμηλότερη). Αυτό έγινε χωρίς να ερωτηθούν οι αρχές του ΕΜΠ.
Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι αυτό δεν συνέβη μόνο στο ΕΜΠ· η κυβέρνηση Παπαδήμου και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Προβόπουλος είναι χλωμό να έκαναν όλη αυτή την ιστορία για να εξοικονομήσουν μόλις 6.5 εκατομμύρια. Επομένως είναι σχεδόν βέβαιο πως οι αναφορές σε blogs και στον ηλεκτρονικό τύπο πως το ίδιο συνέβη και σε άλλους δημόσιους οργανισμούς, όπως ασφαλιστικά ταμεία και νοσοκομεία, είναι αληθείς. Μεταξύ αυτών των φορέων φαίνεται πως ήταν και το Ογκολογικό Νοσοκομείο «Άγιοι Ανάργυροι».
Τρεις μήνες αργότερα, ο κ. Λοβέρδος δήλωσε ότι για την έλλειψη μέσων στα νοσοκομεία φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ (μεταξύ άλλων είπε ότι οι ιθύνοντες του ΣΥΡΙΖΑ «μοιράζουν με θράσος ευθύνες σε όλους τους άλλους, επενδύοντας στα μεγάλα προβλήματα των καρκινοπαθών, για να πάρουν ψήφους»). Ο κ. Λοβέρδος υπονόησε με αυτό τρία πράγματα: (1) ότι δεν υπάρχει ισχυρή κυβέρνηση· (2) ότι η ανυπαρξία ισχυρής κυβέρνησης έχει δημιουργήσει την έλλειψη μέσων στα νοσοκομεία· (3) ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει για την ανυπαρξία ισχυρής κυβέρνησης. (Όσον αφορά το (1), το ότι η κυβέρνηση τότε ήταν υπηρεσιακή και δήθεν ανίσχυρη δεν την εμπόδισε, λίγες μέρες πριν τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, να εγκρίνει διάφορα έργα (ΦΕΚ Β 1787/6-6-2012) που η κυβέρνηση Παπαδήμου φαίνεται πως είχε σταματήσει λόγω προεκλογικής περιόδου· όμως εδώ το θέμα μου είναι το (2)).
Μπορεί λίγοι να έλαβαν σοβαρά υπόψη τη δήλωση του κ. Λοβέρδου όπως διατυπώθηκε, όμως όσον αφορά το υπονοούμενο σκέλος (2), η δήλωσή του λειτούργησε θαυμάσια ως μέρος μιας τεράστιας και διεθνούς εκστρατείας παραπληροφόρησης, η οποία έπεισε πολύ κόσμο ότι για τα προβλήματα έφταιγε το ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση· ενώ, αντίθετα, για τα προβλήματα έφταιγε το ότι είχε υπάρξει η κυβέρνηση Παπαδήμου (της οποίας ο κ. Λοβέρδος ήταν Υπουργός Υγείας).
Τρία ερωτήματα γεννιούνται απ’ όλα αυτά:
- Ποιος ήταν ο ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος; Εφόσον ο κ. Προβόπουλος δεν καλύπτεται από βουλευτική ή άλλη ασυλία, λογικά δεν θα προέβαινε σε κάτι τέτοιο αν δεν ήταν νομικά κατοχυρωμένος. Επίσης, σε ποιο βαθμό η Τράπεζα της Ελλάδος είναι ιδιωτική και ποιος την ελέγχει; Η ίδια η Τράπεζα δεν φαίνεται να το ξέρει, αφού, σε μια παραπαίουσα ανακοίνωσή της, πρώτα υπερασπίζεται το γεγονός ότι το κράτος, για λόγους δήθεν διασφάλισης της ανεξαρτησίας της και διαφύλαξης της νομισματικής σταθερότητας, δεν μπορεί να έχει πάνω από το 35% των μετοχών της, και στη συνέχεια με μια μακροσκελή εξήγηση υπερασπίζεται το γεγονός ότι το κράτος την ελέγχει κατά 95%.
- Πού βρέθηκαν τα ομόλογα που αγοράστηκαν στο 100% της ονομαστικής τους αξίας, αφού το ελληνικό δημόσιο δεν εκδίδει πια ομόλογα; Ποιος είχε προηγουμένως στην κατοχή του αυτά τα ομόλογα; Κατά κανόνα η πιο απλή υπόθεση είναι η πιθανότερη, και συνήθως προτιμάμε τις υποθέσεις που στηρίζονται στη βλακεία παρά εκείνες που στηρίζονται στο δόλο. Εδώ όμως η μόνη υπόθεση που μπορούμε να κάνουμε είναι ότι βοήθησαν κάποιους φίλους τους να απαλλαγούν από τοξικά ομόλογα. Είμαι πρόθυμος να ακούσω κι άλλες εναλλακτικές υποθέσεις.
- Αυτό το θέμα δεν έπρεπε να είναι πρωτοσέλιδο; Η τηλεόραση δεν θα έπρεπε να ασχολείται μ’ αυτό όλη μέρα; Ψάχνοντας πρόχειρα στο web site της Καθημερινής, δεν βρίσκω τίποτε, αλλά μπορεί να υπάρχει κάτι και να μου ξέφυγε. Γνωρίζει κάποιος αν γράφτηκε ή αν ακούστηκε κάτι στα ΜΜΕ; Ή έπεσε κι εδώ το πέπλο της σιωπής;
Andreas Efstratiadis says
Πάντως οι μηνύσεις κατά της Τράπεζας της Ελλάδας έχουν αρχίσει να πέφτουν βροχή, έστω και αν δεν γίνεται πρωτοσέλιδο:
Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών και Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας (http://dailynews24.gr/oikonomia/item/14099-it-s-time-the-courts-for-the-bank-of-greece.html)
Περιφέρεια Πελοποννήσου (http://www.inews.gr/253/stin-dikaiosyni-i-perifereia-peloponnisou-gia-to-kourema-omologon-tis.htm)
ΕΤΑΑ (http://www.tsantiri.gr/koinonia-kinimata/minisi-stin-trapeza-tis-ellados.html)
Και αν θέλετε να μάθετε τι απόγιναν τα ομόλογα που δεν κουρεύτηκαν τον περασμένο Μάιο, δείτε αυτό:
http://stoxasmos-politikh.blogspot.gr/2012/05/435-80.html