Here is an automatic Google Translation into English
Υπάρχουν αρκετές βάσεις δεδομένων με πληροφορίες για τα επιστημονικά (και όχι μόνο) δημοσιεύματα. Δυο-τρεις απ’ αυτές έχουν εκτεταμένη, σχεδόν ολική, κάλυψη όλων των επιστημονικών κλάδων. Μια απ’ αυτές, το Google Scholar, είναι ελεύθερη για κάθε ενδιαφερόμενο, ενώ οι άλλες ανοίγουν τα περιεχόμενά τους μόνο σε συνδρομητές (πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα κ.ά.).
Εδώ και δυο-τρεις μήνες, η βάση του Google Scholar έγινε διαδραστική, επιτρέποντας στους συγγραφείς των επιστημονικών άρθρων να οργανώνουν και να δημοσιοποιούν τις πληροφορίες για τα δικά τους άρθρα, όπως αυτά περιέχονται στη βάση δεδομένων του Google Scholar. Μπορούν έτσι να σχηματίζουν αυτόματα ιστοσελίδες με καταλόγους των δημοσιευμάτων τους, όπου φαίνονται και οι αναφορές (citations, γνωστές και ως τσιτάτα ή τσιταρίσματα) που έχουν γίνει από άλλα δημοσιεύματα άλλων (ή και των ίδιων) συγγραφέων. Τέτοιες ιστοσελίδες έχουν φτιαχτεί και για συγγραφείς που έχουν φύγει από τη ζωή, ίσως από το προσωπικό του Google ή δεν ξέρω με ποιο άλλο τρόπο.
Έτσι, τώρα υπάρχουν δύο τρόποι να ψάξει πληροφορίες για τα δημοσιεύματα ενός συγγραφέα. Για παράδειγμα, μπορώ να αναζητήσω τα δικά μου δημοσιεύματα με τον τρόπο 1 και τον τρόπο 2. Με τον τρόπο 1 βρίσκουμε όποιες πληροφορίες έχει η βάση του Google Scholar χωρίς να έχει μεσολαβήσει ο συγγραφέας, ενώ με τον τρόπο 2 λαμβάνεται υπόψη και η αλληλεπίδραση του συγγραφέα.
Μπορεί κανείς να δημιουργήσει διάφορες αναζητήσεις, χρησιμοποιώντας τον νέο τρόπο 2, και να βρει ενδιαφέροντα πράγματα. Διευκρινίζεται ότι:
(α) Οι λίστες που δημιουργούνται με τις αναζητήσεις στο Google Scholar–φυσικά και αυτές που δίνονται στους παρακάτω συνδέσμους–κατατάσσουν τους συγγραφείς με τη σειρά του αριθμού αναφορών.
(β) Για την ώρα, μόνο ένας μικρός αριθμός επιστημόνων-συγγραφέων έχει ασχοληθεί με το να χρησιμοποιήσει τη διαδραστική υπηρεσία του Google Scholar και οι λίστες που προκύπτουν περιέχουν μόνο αυτούς–δηλαδή είναι ενδεικτικές.
(γ) Όλα τα δεδομένα μεταβάλλονται δυναμικά και κατά συνέπεια όσα ακολουθούν ισχύουν για τη μέρα που γράφηκαν.
Παίζοντας με διάφορες αναζητήσεις βρήκα δυο-τρία πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς για να χαζέψει τη βάση του Google Scholar:
1. Αν θέλει να δει όλους τους συγγραφείς, μπορεί να ακολουθήσει τον σύνδεσμο 1. Μπορεί π.χ. να δει ότι οι πιο “πολυ-τσιταρισμένοι” συγγραφείς είναι ο Γάλλος φιλόσοφος Michel Foucault (1926 – 1984) με 277 000 αναφορές και ο Αμερικανός βιοχημικός Oliver Lowry (1910 – 1996) με 255 000 αναφορές. Στα πρώτα 100 ονόματα υπάρχουν και δυο Ελληνικά: Nicholas Peppas (διπλ. χημικός μηχανικός του ΕΜΠ, 1971, που τώρα είναι καθηγητής στο University of Texas at Austin) με 39 493 αναφορές και Demetri Terzopoulos (καθηγητής της επιστήμης υπολογιστών στο University of California, Los Angeles) με 34 720 αναφορές.
2. Αν κανείς θέλει να εστιάσει στους Έλληνες πανεπιστημιακούς της Ελλάδας, αυτούς δηλαδή που είναι τώρα καθηγητές (ή ερευνητικό προσωπικό) σε διάφορα πανεπιστήμια της χώρας, μπορεί να ακολουθήσει τον σύνδεσμο 2.
3. Με τον σύνδεσμο 3 μπορεί κανείς να εστιάσει στους καθηγητές και ερευνητές του ΕΜΠ.
4. Τέλος, με τον σύνδεσμο 4 δημιουργείται λίστα πανεπιστημιακών ανά τον κόσμο στις σχολές πολιτικών μηχανικών (δηλαδή στην ειδικότητά μου, όπου βέβαια το Google Scholar με βγάζει ανάμεσα στους best of the best 🙂 ).
Όμως, το κυριότερο είναι ότι, ξεκινώντας από αναζητήσεις σαν τις παραπάνω και ακολουθώντας τους συνδέσμους του Google Scholar, μπορεί κανείς εύκολα να φτάσει στο κείμενο του κάθε δημοσιεύματος, να το δει και ίσως να καταλάβει γιατί είναι ή όχι “τσιταρισμένο”. (Δυστυχώς όμως πολλά από τα κείμενα είναι διαθέσιμα μόνο σε συνδρομητές των αντίστοιχων περιοδικών.)
Ενημέρωση 2013-07-06: Επικαιροποιήθηκαν μερικοί από τους πιο πάνω συνδέσμους που δεν λειτουργούσαν για λόγους που εξηγούνται σε άλλη ανάρτηση.